Районна прокуратура-Стара Загора привлече и задържа по три обвинения мъж, управлявал издирван автомобил в Шенгенската информационна система

17 Юли 2015 г.

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Дончо Д., на 36 г., от Стара Загора, за управление на лек автомобил с контролни номера – регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство – престъпление по чл. 345 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Дончо Д., на 36 г., от Стара Загора, за управление на лек автомобил с контролни номера – регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство – престъпление по чл. 345 от Наказателния кодекс.

На 15 юли на ул. “Орфей” в град Стара Загора е установен паркиран лек автомобил “БМВ 335 И” със старозагорска регистрация.  Извършената проверка констатира, че регистрационните табели са издадени за друг лек автомобил марка “Опел Вектра”. Водачът Дончо Д. е задържан при качване в лекия автомобил “БМВ 335 И” и при маневра за включване в движение. При огледа е установено, че номера на рамата на лекия автомобил “БМВ 335 И” съвпада с номера на рамата на издирван от РУ “Полиция” – Несебър лек автомобил.

Установено е, че лекият автомобил “БМВ 335 И” е бил паркиран пред хотел в град Несебър, откъдето на 3 юли 2015 г. е отнет от неизвестни лица, за което е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 346, ал. 2, т. 3 от Наказателния кодекс – противозаконно отнемане на моторно-превозно средство с намерение да се ползва.

Извършена е справка в Шенгенската информационна система, която е показва, че лекият автомобил “БМВ 335 И” е обявен за издирване и от властите в Германия на 13 юли 2015 г. При направен оглед в купето на автомобила е открито пакетче с 2 грама канабис. Извършено е претърсване и изземване в дома на обвиняемия Д. в град Стара Загора. Там е открито и иззето огнестрелно оръжие – пистолет със заличени номера и 5 броя патрони.

На Дончо Д. са повдигнати още две обвинения – за държане без надлежно разрешително на високорисково наркотично вещество – 2 гр канабис(престъпление по чл. 354 а, ал. 3 т. 1 от НК и за държане на огнестрелно оръжие – пистолет със заличени идентификационни номера и 5 броя патрони без разрешение – престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК. С постановление на Районна прокуратура-Стара Загора от 16 юли 2015 г. спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение – задържане под стража за срок от 72 часа. По отношение на Д. ще бъде внесено искане до Районен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража”. Обвиняемият Д. е многократно осъждан и два пъти е търпял наказание "лишаване от свобода" в затвора в Стара Загора.