Прокурор от Окръжна прокуратура-Стара Загора е сред наградените от Главният прокурор Иван Гешев магистрати и полицаи на 04.03.2021г.

9 Март 2021 г.

    След края на проведеното на 04.03.2021г. работно съвещание на ръководствата на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и на Министерството на вътрешните работи (МВР), на официална церемония, от Главния прокурор г-н Иван Гешев бяха наградени 18 прокурори, следователи и служители на вътрешното министерство за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

    Сред наградените е и прокурора от Окръжна прокуратура-Стара Загора – Ваня Меранзова Керанова-Робакова, наградена с грамота и плакет „Прокуратура на Република България“, за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения в работата ѝ по конкретното  досъдебно производство.

    Досъдебното производство е образувано на 27.10.2020г. за грабеж на 76-годишен мъж в с.Енина, община Казанлък, извършен в периода 22- 27.10.2020 г. - в условията на продължавано престъпление, като са употребени сила и заплашване и са отнети на два пъти парични суми. Двамата извършители на престъплението са установени още на 28.10.2020г., привлечени са като обвиняеми и с постановление на прокурор Меранзова от 28.10.2020г. са задържани за срок от 72-часа, а впоследствие по внесени от нея на 30.10.2021г. искания в Окръжен съд-Стара Загора, спрямо тях е взета мярка за неотклонение “Задържане под стража“. Досъдебното производство е постъпило в прокуратурата с приключено разследване на 14.12.2020г. с продължителност на разследването по-малко от 2-месеца. Още на 17.12.2020г. е внесен обвинителен акт в Окръжен съд-Стара Загора, с който и двете обвиняеми лица са предадени на съд. На 16.02.2021г. в съдебно производство по реда на съкратеното съдебно следствие с присъда на Окръжен съд-Стара Загора, и двамата подсъдими са осъдени, като на единият извършил престъплението в условията на опасен рецидив е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 8-години при първоначален строг режим, а на съучастника му (участвал само в извършването на второто деяние) е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4-години при първоначален общ режим.

    Резултатът от добре организирано бързо провеждане на разследването от прокурор Меранзова, предаването на съд на обвиняемите лица с бързо и прецизно изготвен от нея обвинителен акт, е бързо и ефективно налагане на адекватни за престъплението наказания, като по тази начин се отстоява противодействието на битовата престъпност като приоритет в работата на прокуратурата.