По искане на Окръжна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 14-годишно момче за убийство на малолетно момиче

28 Октомври 2020 г.

      На 27 октомври 2020 г., по искане на Окръжна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Т. И., на 14 г., е привлечен като обвиняем за това, че на 24.10.2020 г., в с. Скобелево, общ. Павел баня, обл. Стара Загора, като непълнолетен, но можейки да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил 13-годишната Д. Г. – престъпление по чл. 116 ал. 1 т.4 във вр. чл.115  във вр. чл.63 ал. 1 от Наказателния кодекс.

     Съдебното заседание се е провело в присъствието на психолог, който, след като е чул обясненията на непълнолетния обвиняем, е изразил становище, че същият дава достоверни сведения за случката и има ясен спомен за нея.

    Съдът, като взе предвид материалите, приложени по досъдебното производство, стигна до извода, че са налице достатъчно доказателства, от които може да се направи обоснованото предположение, че именно Т. И. е извършил деянието. Също така, за да определи най-тежката мярка за неотклонение, съдът взе предвид характеристичните данни на обвиняемото лице, както и отчете изключително високата обществена опасност на деянието. Съдебният състав намира, че е налице реална опасност той да се укрие, да извърши друго престъпление или да се опита да осуети установяването на обективната истина по делото, ако не бъде задържан.

     Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Апелативен съд – Пловдив.