Районна прокуратура – Казанлък наблюдава досъдебно производство за възникнал производствен инцидент в завод „Арсенал“ АД, при който са пострадали двама работници

15 Май 2020 г.

Районна прокуратура – Казанлък наблюдава досъдебно производство за причиняване на телесни повреди поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, източник на повишена опасност – престъпление по чл. 134 ал. 1 т.2 от Наказателния кодекс.

Днес, 14 май 2020 г., в 11,15 часа, е подаден сигнал на тел. 112 за възникнал производствен инцидент в завод „Арсенал“ АД, гр. Казанлък, обл. Стара Загора. Установено е, че в цех 130 на завод 3 – „Арсенал“ АД, двама работници, на 50 г. и на 41 г.,  зареждали смесител с димна смес. След като затворили машината, те напуснали помещението, като  се преместили в съседно, откъдето чрез командно устройство стартирали работата на смесителя. След разбъркване на димната смес, от смесителя започнал да излиза дим, като при полученото налягане, люкът - капак на машината се напукал и изхвърчал. При настъпилата авария е паднала част от покривната конструкция на цеха, разрушени са прозорци, счупени стъкла. Двамата работници са пострадали от падналите отломки. Единият от тях е с наранявания на двата пръста на ръката, а другия на крака. Те са прегледани на място от лекарски екипи, няма опасност за живота им.

По досъдебното производство се извършват процесуално – следствени действия - оглед на местопроизшествие, в който участват специалисти - технически помощници, разпитват се свидетели и др. В хода на разследването ще се установи причината за настъпване на инцидента, причинените телесната повреди на пострадалите лица и нанесените материални щети. Законовият срок за приключване на разследването е двумесечен.

Във връзка със зачестилите инциденти свързани с взривове и възпламенявания в работни помещения складове на Арсенал-АД гр. Казанлък, от Окръжна прокуратура-Стара Загора на 14.04.2020г. е разпоредено извършване по реда на надзора за законност на съвместна проверка на дружеството от органи на Министерство на вътрешните работи, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и на Дирекция за национален строителен контрол.