Съобщение за привлечено обвиняемо лице по повод публикации в медии от 23 и 24 януари 2020г.

6 Февруари 2020 г.

Съобщение за привлечено обвиняемо лице по повод публикации в медии от 23 и 24 януари 2020г.

В допълнение на предходно публикувано опровержение в отговор на публикации в електронния сайт „Блиц“ на 23 и 24 януари 2020г., касаещи извършената дейност от Окръжна прокуратура – Стара Загора, считано от 09.08.2017 г., относно надзора по разследването на досъдебно производство по описа на Областна дирекция на МВР – Стара Загора, водено за извършено престъпление по Раздел IV на Глава шеста от НК, Окръжна прокуртура – Стара Загора уведомява, че на 06.02.2020г. в качеството на обвиняема за извършено престъпление по чл. 248а, ал.5, вр. с ал.2, вр. с чл.26, ал.1 от НК, е привлечена Д.А., на 34г.

Предмет на обвинението е представяне на неверни сведения от земеделски производител, относно правното основание за ползване на земеделски площи, собственост на множество лица, за период от 8 години.  В случая при кандидатстване за подпомагане по различни схеми и мерки, като правни основания за ползване на голяма част от имотите, включени в заявленията за подпомагане и съответните им приложения, депозирани пред Общинска служба „Земеделие“ общ. Братя Даскалови, обл. Стара Загора, са били посочени договори за аренда на земеделска земя, сключени по силата на  неистински документи – пълномощни, за да бъдат получени средства от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава и са били получени такива средства в особено големи размери.

Разследването по досъдебното производство е в заключителен етап, като изчаква изготвяне и представяне на заключенията на последните назначени експертизи. Полагат се максимални усилия за приключване на работата по делото във възможно най-кратък срок с цел внасянето му с обвинителен акт за разглеждане в Окръжен съд – Стара Загора.