Разкрита е група лица, извършили банкова измама

23 Април 2010 г.

Тримата основни участници в престъпната схема са задържани с мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

В края на 2009 г. в РП – Стара Загора е постъпила жалба от старозагорски клон на кредитна институция, съдържаща данни за банкова измама в големи ...

Тримата основни участници в престъпната схема са задържани с мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

В края на 2009 г. в РП – Стара Загора е постъпила жалба от старозагорски клон на кредитна институция, съдържаща данни за банкова измама в големи размери.

През 2007 г. банката е предоставила кредити на две свързани старозагорски фирми, с общ размер над 2,7 млн евро. Кредитите и на двете юридически лица били обезпечени със собственост на дружествата - недвижими имоти, техника, готова продукция и стоки на склад. Съгласно договорите за отпускане на заемите и последвалите анекси към тях, реалното погасяване е започнало след изтичане на гратисния период - през 2009 г. През есента на 2009 г. дружества спират плащанията по отпуснатите кредити и при проверка от страна на кредитора е установено, че фирмите са започнали прехвърляния на собствеността си към трети юридически лица.

По случая от РП – Стара Загора е образувано досъдебно производство и в резултат на проведените от прокуратурата и старозагорските антимафиоти съвместни действия по разследването е изяснен механизмът на сложната престъпна схема, чрез която е ощетено кредитното учреждение. В период от няколко месеца група лица са извършили поредица от търговски сделки по прехвърляне на собственост и представителства на различни свързани дружества (част от които учредени в САЩ, Белиз и Испания – в т.ч. в офшорни зони). Осъществяването на поредицата от юридически и финансови процедури е имала за цел да избегне погасяването на задължения към банковата институция, които към момента са в размер на 4,5 млн. евро ( вкл. начислените лихви).

В периода от 19.04. до 22.04.2010 г. под ръководството на Районна прокуратура е проведена акция на сектор “Борба с организираната престъпност” – Стара Загора, при която са извършени множество претърсвания и изземвания на територията на цялата страна. В частни домове и офиси в София, Плевен, Велико Търново и Стара Загора са открити и иззети документи на дружества от РБългария, Испания, САЩ и Белиз, изясняващи механизма на извършената банкова измама.

Установени са основните участници и инициатори на престъпната схема – И.С. (50), С.С. (38) и 41-годишната С.М. – и тримата от Стара Загора, които са привлечени като обвиняеми за извършена измама в големи размери. По искане на РП на 23.04.2010 г. Районен съд-Стара Загора им е постановил мярка за неотклонение “Задържане под стража”. Работата по случая продължава.

Наблюдаващ прокурор – Евдокия Димитрова - прокурор в Районна прокуратура гр.Стара Загора.

Водещ разследването – Милен Димитров – дознател в ОД на МВР – Стара Загора.

Говорител на Районна прокуратура-Стара Загора: ЕВДОКИЯ ДИМИТРОВА