Трима задържани за документна измама в големи размери от Окръжна прокуратура-Стара Загора

6 Декември 2010 г.

В Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 212, ал.5 от НК срещу Неизвестен извършител. След проведени множество процесуални действия е установено, че извършители на престъплението са А.К. (54) от Варна, Д.Г ...

В Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 212, ал.5 от НК срещу Неизвестен извършител. След проведени множество процесуални действия е установено, че извършители на престъплението са А.К. (54) от Варна, Д.Г. (34) от Провадия и В.К. (35) от Раднево.

Под ръководството на ОП – Стара Загора на 2 и 3 декември 2010г. са извършени процесуални действия – оглед и претърсвания на девет адреса, ползвани от извършителите, при които са иззети счетоводни документи имащи отношение към престъпната дейност.

На А.К. (54) от Варна, Д.Г. (34) от Провадия и В.К. (35) от Раднево са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 212, ал. 5 вр. с чл. 20, ал.2 вр. с чл. 26, ал.1 от НК и им е взета мярка за неотклонение “Задържане за 72 часа”.Изготвени са искания до ОС – Стара Загора за вземане на МН”Задържане под стража” по отношение на тримата обвиняеми.

В хода на разследването е установено, че се касае за неправомерно приспадане на данъчен кредит и укриване на данъчни задължения, като престъплението е осъществено чрез 10 търговски дружества със седалища във Варна, София, Велико Търново и Свищов, които са доставяли части, технологично оборудване и консумативи на ТЕЦ “Марица изток 2”.

Към настоящия момент данните за нанесената щета на държавното дружество е около 410 000 лв.

Говорител на Окръжна прокуратура-Стара Загора: НЕЙКА ТЕНЕВА