Задържани са участници в организирана престъпна група

8 Юли 2011 г.

В ОД на МВР Стара Загора през 2010 г. е постъпила информация за група лица, участващи в схема за изпиране на пари, придобити по престъпен начин в САЩ и страни от ЕС – предимно от банкови сметки в Германия и Холандия ...

В ОД на МВР Стара Загора през 2010 г. е постъпила информация за група лица, участващи в схема за изпиране на пари, придобити по престъпен начин в САЩ и страни от ЕС – предимно от банкови сметки в Германия и Холандия. Използвайки редица слабости в защитата на банките или непредпазливост на клиентите незаконно се придобиват данни на банкови сметки на чуждестранни физически и юридически лица. От тези сметки се нареждат парични преводи чрез интернет-банкиранe към банкови сметки, открити в български банки на името на подставени лица – криминално проявени; лица в тежко материално състояние или психически нестабилни. Непосредствено след получаването, паричните средства биват изтеглени от клиентите на българските банки, след което се предават на ръка на участници в престъпната схема или се изпращат чрез “Western Union” към други страни. В хода разследването са установени 10 лица, откривали сметки в лева и валута ( USD и EUR ), по чиито сметки от м. септември 2010 г. до м. юни 2011 г. са постъпили 30518,00 USD и 49601.45 EUR. Част от тях в размер на 30440,73 USD, 46495.78 EUR и 13000 лева са били изтеглени непосредственно след получаването им. В отговор на запитване от Дирекция “МОС” - Европол е постъпила информация за задържани български граждани, откривали сметки в немски банки с цел в същите незаконно да бъдат превеждани суми от банкови сметки чрез измама и получили сумата от 46000 евро. Единият от българските граждани е М.С.К.

Образувано е досъдебно производство № 30/2011 г., пр. пр. № 102/2011 г. по описа на Окръжна прокуратура Стара Загора срещу Неизвестен извършител за престъпление по чл. 253 ал. 1 от НК.

На 07.07.2011 г. под ръководството на ОП – Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция, в хода на която са извършени претърсвания на шест адреса, находящи се в гр. Стара Загора и два автомобила. При претърсванията са открити и иззети като веществени доказателства множество банкови документи - нареждане-разписки; договори за откриване на банкови сметки; договори за предоставяне на платежни услуги; пълномощни; пликове с лого на банки, съдържащи пароли за интернет-банкиране, картончета с изписани номера на банкови сметки); документи на автомобили; копия на лични карти, компютри (настолни и преносими ); мобилни телефони; флаш-памети, пари – 550 евро и др.

На М.С.К., К.О.Г и С.Д.Д. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 321, ал.1 и ал.2 вр. с чл. 212а и чл. 253, ал.2 от НК – организирана престъпна група извършваща компютърни измами и пране на пари. Същите са задържани за срок от 72 часа и предстои изготвяне на искане до ОС – Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение ”Задържане под стража”.

Установено е че участници в организираната престъпна група са и Д.И.С. и Я.И.К , които към настоящия момент са в неизвестност и са обявени за ОДИ. Към момента установената щета е в размер на около 160 000 лева.

Наблюдаващ прокурор – Нейка Тенева.

Разследващ полицай – Елена Георгиева

Говорител на Окръжна прокуратура-Стара Загора: НЕЙКА ТЕНЕВА