Четири осъдителни присъди за трафик на хора

22 Юли 2011 г.

На 20.07.2011г. по НОХД № 812/2011 година, образувано по изготвен от Районна прокуратура – Стара Загора обвинителен акт срещу И.С.И. на 26 год, М.П.Ш. на 23 год., Р.П.В. на 30 год. 

На 20.07.2011г. по НОХД № 812/2011 година, образувано по изготвен от Районна прокуратура – Стара Загора обвинителен акт срещу И.С.И. на 26 год, М.П.Ш. на 23 год., Р.П.В. на 30 год. и И.Е.Д. на 27 год., всички гр.Стара Загора за извършено престъпление по чл. 159б, ал. 2, вр. ал. 1, предл. първо, предл. второ, предл. четвърто и предл. пето, вр. чл. 159а, ал. 2, т. 6 вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 във вр. чл.26, ал.1 от НК и срещу И.Е.Д. за престъпление по чл. 159а, ал. 1, предл. четвърто във вр. чл. 20, ал. 2 от НК, Районен съд – Стара Загора постанови осъдителни присъди. В съдебно заседание обвинението се поддържаше от наблюдавалия досъдебното производство прокурор Неделчо Неделчев.

Обвинението срещу И.С.И. е за това, че:

1. През периода месец февруари 2008 г. - 01.09.2009 г. в гр. Стара Загора, Република България, и гр. Гийзен, Федерална Република Германия, при условията на продължавано престъпление, набирал, транспортирал и приемал отделно лице – Ю.Х.П., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията са извършени чрез обещаване, даване и получаване на облаги, и Ю.Х.П., е превеждана през границите на страната, през ГКПП - Калотина шосе и ГКПП - Аерогара София, със същата цел.

2. През периода месец юли 2009 г. - месец септември 2009 г. в гр. Стара Загора, Република България и гр. Венеция, Република Италия, сам. набрал, транспортирал и като съизвършител в съучастие с И.Е.Д. приел отделно лице – Б.Й.С., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията са извършени чрез обещаване, даване и получаване на облаги, и Б.Й.С., е преведена през границите на страната, през ГКПП - Видин ферибот, със същата цел.

3. През периода месец октомври 2009 г. - месец февруари 2010 г. в гр. Стара Загора, Република България, и гр. Венеция, Република Италия, при условията на продължавано престъпление, сам набирал, транспортирал и като съизвършител в съучастие с И.Е.Д. приемал отделно лице – З.С.Г., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията са извършени чрез обещаване, даване и получаване на облаги, и З.С.Г., е превеждана през границите на страната, през ГКПП - Аерогара София и ГКПП - Калотина шосе, със същата цел.

4. През периода месец октомври 2009 г. - месец ноември 2009 г. в гр. Габрово, Република България, и гр. Венеция, Република Италия, сам набрал, транспортирал и като съизвършител в съучастие с И.Е.Д. приел отделно лице – М.К.Х., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията са извършени чрез обещаване, даване и получаване на облаги, и М.К.Х., е преведена през границите на страната, през ГКПП - Аерогара София, със същата цел.

5. През периода 06.02.2010 г. - месец юли 2010 г. в гр. Стара Загора, Република България и гр. Венеция, Република Италия, при условията на продължавано престъпление, като съизвършител в съучастие с Р.П.В., транспортирал и като съизвършител в съучастие с Р.П.В., и И.Е.Д. приемал отделно лице – А.Л.М., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията са извършени спрямо лице ненавършило осемнадесет години, и А.Л.М., е превеждана през границите на страната, през ГКПП - Аерогара София, със същата цел.

Обвинението срещу М.П.Ш. е за това, че:

1. През периода от неустановена дата в началото на 2006 г. до края на месец март 2006 г. в гр. Стара Загора, Република България, и в неустановен град в Конфедерация Швейцария, набрала, транспортирала и приела отделно лице – Ю.Х.П., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията са извършени чрез обещаване, даване и получаване на облаги, и Ю.Х.П., е преведена през границите на страната, през ГКПП - Калотина шосе, със същата цел.

2. През месец юли 2009 г. в гр. Стара Загора, Република България набрала отделно лице - Б.Й.С., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й.

Обвинението срещу Р.П.В. е за това, че:

1. През периода от неустановена дата в края на 2009 г. до месец юли 2010 г. в гр. Стара Загора, Република България, неустановен град в Конфедерация Швейцария, и гр. Венеция, Република Италия, при условията на продължавано престъпление, сам набирал, като съизвършител в съучастие с И.С.И. транспортирал, и като съизвършител в съучастие с И.С.И., и И.Е.Д. приемал отделно лице – А.Л.М., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията са извършени спрямо лице ненавършило осемнадесет години и чрез използване на принуда, и А.Л.М., е превеждана през границите на страната, през ГКПП - Аерогара София, със същата цел.

Обвинението срещу И.Е.Д. е за това, че:

1. През периода месец юли 2009г. - месец септември 2009 г. в гр. Венеция, Република Италия, като съизвършител в съучастие с И.С.И. приела отделно лице – Б.Й.С., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й.

2. През периода месец октомври 2009 г. - месец февруари 2010 г. в гр. Венеция, Република Италия, при условията на продължавано престъпление, като съизвършител в съучастие с И.С.И., приемала отделно лице – З.С.Г., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й.

3. През периода месец октомври 2009 г. - месец ноември 2009 г. в гр. Венеция, Република Италия, като съизвършител в съучастие с И.С.И. приела отделно лице – М.К.Х., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й

4. През периода месец февруари 2010 г. - месец юли 2010 г. в гр. Венеция, Република Италия, при условията на продължавано престъпление, като съизвършител в съучастие с И.С.И., и Р.П.В. приемала отделно лице – А.Л.М., с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й, като деянията е извършено спрямо лице ненавършило осемнадесет години.

С постановената по делото присъда четиримата подсъдими бяха признати за виновни в извършване на престъпленията, за които са предадени на съд и по реда на съкратено съдебно следствие, при условията на чл.58а от НК им бяха наложени следните наказания: на И.С.И. - „Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ години и 8 /осем/ месеца и „Глоба” от 20 000 лева; М.П.Ш. - „Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години и „Глоба” от 10 000 лева; Р.П.В. - „Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ години и „Глоба” от 20 000 лева; И.Е.Д. - „Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ години и „Глоба” от 10 000 лева. Наложените наказания „Лишаване от свобода” следва да бъдат изтърпяни от осъдените лица ефективно при първоначален „общ” и „строг” режим.

Говорител на Районна прокуратура - Стара Загора: EВДОКИЯ ДИМИТРОВА