Ученици участваха в симулативен съдебен процес с прокурори, съдии и адвокати в Деня на отворените врати в Окръжна прокуратура-Смолян

24 Април 2019 г.

Десетокласници от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, гр. Смолян, участваха в симулативен съдебен процес с прокурори от Окръжна прокуратура-Смолян и съдии от Административен съд-Смолян в Деня на отворените врати на 22 април 2019 г. Учениците влязоха в ролите на магистрати и адвокати по реален административно-наказателен казус за оспорване на резултата тест за алкохол на шофьор, извършен с „Алкотест Дрегер“. „Сценарият е по действителен случай, като трябваше да се установи дали дадената проба за концентрацията на алкохол е качествена. Учениците – съдии отмениха наказателното постановление. Десетокласничката - прокурор беше на противоположното мнение“, обясни Недко Симов, зам.-окръжен прокурор на гр. Смолян. Преди това десетокласниците са присъствали и на демонстрация на вземане на проба за алкохол с „Алкотест Дрегер“ с патрулен автомобил на полицията.

На участниците в процеса бяха раздадени грамоти. Гости на проявата, посветена на Деня на Конституцията и юриста и на 140 години от приемането на Търновската конституция, бяха Адриян Петров, заместник областен управител, Димитър Ежев, заместник директор на ОД на МВР-Смолян и представители на Регионалното управление на образованието. В Деня на отворените врати присъстваха и ученици от други училища.

Информационната капмания "Ден на отворените врати" се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и прокуратурата, повишаване правната култура на гражданите. За трета поредна година партньор по програмата е СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян.