Вестник "Марица", Петя Гайдарова: "Новият окръжен прокурор на Смолян ще бори икономическата престъпност в региона"

16 Декември 2020 г.

ВСС избра единодушно Недко Симов за окръжен прокурор на Смолян. Досегашният заместник окръжен прокурор бе говорител на прокуратурата в региона в последните години. Той пое поста от Тодор Деянов, който стана апелативен прокурор на Пловдив.

Симов е с над 20 години юридически стаж, като професионалната му кариера започва в Районна прокуратура – Смолян през 2001 г. От 2006 г. работи в Окръжна прокуратура – Смолян, а от декември 2009 г. е в Окръжна прокуратура.

Според становищата на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на Симов за длъжността. Мнението на комисиите е, "че е отговорен при изпълнение на служебните си задължения и при вземането на решения, способен е да работи в екип и е мотивиран да усъвършенства професионалните си и лични качества".

В Концепцията си за стратегическо управление на Окръжната прокуратура основен приоритет на новия окръжен прокурор е да се реши проблема с ниския процент на разкриваемост на икономическите престъпления, голяма част от които в региона са свързани с незаконния добив на дървесина.

"Доволен съм, че го избраха, работил съм с него дълги години. Считам, че притежава професионалните и нравствени качества за тази длъжност, умее да контактува с медиите, активен е, върши нещата в срок, отговорен, дисциплиниран е, той е готов за тази работа и ще се справи", каза досегашният окръжен прокурор на Смолян Тодор Деянов, който сега е апелативен прокурор на Пловдив.

"С Деянов сме работили още, когато беше председател на Районния съд в Смолян. За мен беше наказателен съдия за пример. Като окръжен прокурор създаде чудесна среда и затова отчитаме много добри резултати в последните години, които ще се стремим да запазим. Там, където отчитаме пропуски, ще има конкретни мерки. Няма място за притеснение, когато всеки си изпълнява съвестно задълженията, резултатите ще дойдат", каза Симов.

Основна задача му е преборването на влошените показатели за разкриване на икономически престъпления. За 2019 г. те са едва 13 %, при 25% за 2018 г. и 33% за 2017 г.. За сравнение средния за страната процент на разкриваемост на такива престъпления е 33%.

За разлика от икономическите, при криминалните престъпления Симов отбеляза, че прокуратурата има много високи показатели - близо 70% разкриваемост, при 50% за страната. "За повишаване на разкриваемостта на икономически престъпления съм предвидил да се проведат срещи с РДГ, ОД на МВР- Смолян, разследващи органи и прокурори, за да се набележат конкретни мерки и да се види къде са слабостите. По-голяма активност е съвета в това отношение и на главния прокурор. Голяма част от тези престъпления са свързани с незаконни сечи, гората е национално богатство, затова ще положим максимални усилия да подобрим резултатите", каза Симов.

Той отбеляза, че прокуратурата има високи резултати по отношение на бързите производства. 1/4 от производствата в региона са приключени като бързи. "Като се постигне осъдителна присъда в по-кратък срок, се постигат много бързо целите й да превъзпита извършителят и да въздейства на обществото", посочи Симов.Прокурор №1 в Смолянско заяви, че и за останалите производства ще се изисква да не се протакат, като ще се направи анализ на тези, които са изостанали и ще се набележат мерки и те да бъдат приключени в разумни срокове. "Ще полагаме усилия и по делата за корупционни престъпления, които са приоритет в национален мащаб. Приоритет ще ни бъдат и делата за наркотични вещества", каза Симов. Той посочи, че прокуратурата има все по-добри резултати при осъждане на лица за държане на наркотици, но са малко осъдените за разпространението им, където трябва да се положат повече усилия.

Симов подчерта също, че е заложил в концепцията си да се използва повече капацитета на следователите. В Смолян имаше дефицит на следователи, като имаше период със само един следовател на щат в окръжното следствие, но сега вече са трима, което дава възможност да им се възлага повече работа.

Непосредствената задача пред прокуратурата е реформата на съдебната система. От 1 януари 2021 г. Районните прокуратури в Златоград и Девин се закриват и на тяхно място се разкриват териториални отделения, като Районната прокуратура в Смолян ще бъде единствената в областта, но с четири териториални поделения в региона.

"Това по никакъв начин няма да промени достъпа на гражданите до прокуратурите. Те могат да подават жалби и сигнали, както на място, така и по електронен път. И дори в условията на епидемия, ние сме осигурили достъп на всеки, на входа на всяко учреждение сме осигурили възможност да бъдат приемани такива жалби и сигнали. Структурата на прокуратурата, макар и да се променя, ще продължи своята дейност както досега и по места", заяви Симов.

Той заяви, че приоритет ще му бъде и да се продължи добрата и коректна работа с медиите в Смолян.