Съдът уважи искане на Окръжна прокуратура – Шумен и постанови настаняване за изследване в психиатрично заведение на обвиняем

27 Октомври 2023 г.

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Шумен 35-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за убийството на родния му баща – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3 от НК, да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение за срок от 30 дни. Този период може да бъде еднократно удължаван и така мъжът може да остане в специализираното болнично заведение общо 60 дни.

Престъплението било извършено на 24 октомври 2023 година. Жертва на тежкото криминално деяние станал 71-годишен мъж, който живеел в село близо до Нови пазар. Тялото му било намерено в една от стаите на имота от служители на ОД на МВР, които били изпратени на адреса по молба на съпругата на убития.

Извършеният оглед показал, че смъртта на мъжа е настъпила в резултат на умишлени действия. По случая незабавно било започнато разследване. От събраните доказателства станало ясно, че 35-годишният син на жертвата има съпричастност към убийството. С.Р. е привлечен като обвиняем и бе задържан за срок до 72 часа. Прокуратурата поиска от съда специфичната мярка за процесуална принуда, тъй като има данни, че той страда от психични разстройства.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Шумен.