Млад мъж, обвиняем за кражба и опит за теглене на пари от чужда банкова карта, остава задържан в ареста по искане на Окръжна прокуратура-Шумен

6 Октомври 2023 г.

След като уважи като основателно искането на Окръжна прокуратура – Шумен, Окръжният съд определи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, спрямо млад мъж, обвиняем за кражба, извършена в условията на опасен рецидив, и опит за използване на чужд платежен инструмент без знанието и съгласието на притежателя му. И.И. е привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл.196, ал. 1, т. 2 и по чл. 249 от НК.

През нощта на 13 срещу 14 септември 2023 година 22-годишният мъж от град Завет, обл. Разград, забелязал паркиран на улица в село Ивански лек автомобил, в който се намирала мъжка чантичка. И.И. решил да открадне чантата и разбил предното стъкло на превозното средство. Той намерил вътре сума пари – 150 лева, лични документи, банкови карти, разплащателни средства и други вещи. На 14 септември извършил два опита да изтегли пари от чуждия платежен инструмент, но те останали безуспешни.

След множество действия по разследване на случая от страна на служители на ОД на МВР – Шумен, била установена съпричастността на 22-годишния мъж към извършените две престъпления. Той бил издирен и привлечен към наказателна отговорност. С постановление на наблюдаващия случая прокурор И.И. бил задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Определението на Окръжния съд в Шумен, според което И.И. остава в ареста, подлежи за обжалване пред Апелативен съд - Варна.