5 Септември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд обвиняем за опит за убийство и държане на незаконно оръжие

Сподели

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд обвиняем за опит за убийство и държане на незаконно оръжие

Окръжна прокуратура – Пловдив  внесе обвинителен акт спрямо Р.Т., на 37 г. Той е предаден на съд за това, че на 16.12.2022 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив, е направил опит умишлено да умъртви Х.И., на 43 г., по начин и със средство опасни за живота на мнозина, а именно на четири лица – три жени и един мъж, чрез изстрел с огнестрелно оръжие - пистолет, като деянието е било довършено, макар да не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици - престъпление по чл. 116, ал.1, т. 6, пр. 1 във вр. с чл. 115, вр. чл. 18, ал.1, пр. 2 от Наказателния кодекс.

Р.Т. е предаден на съд и за това, че на същата дата и място, без да има надлежно разрешение е държал огнестрелно оръжие – боен пистолет, както и боеприпаси за огнестрелни оръжия, поставени в пълнителя на същия пистолет - 8 броя бойни патрони - престъпление по чл.339, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Р.Т. живеел в гр. Асеновград заедно със съпругата си и трите им деца. Той бил осъждан. Х.И. бил негов съсед. Взаимоотношенията между Р.Т. и баща му, от една страна, и Х.И., от друга страна, както и между техните фамилии, били влошени от години. Често възниквали скандали и сбивания  помежду им. 

На 16 декември 2022 г. в гр. Асеновград, отново се стигнало до спор между двете фамилии. Поводът бил отправени обиди и заплахи от бащата на Р.Т. към Х.И. и семейството му. Стигнало се до масово сбиване с дървени колове и метални прътове. Бащата на Р.Т. бил ударен по време на скандала. Когато разбрал за това, Р.Т. излязъл на улицата. Приближил се до Х.И. и го прострелял с боен пистолет, с което създал опасност да пострадат и още четири лица – три жени и едни мъж, намиращи се наблизо. Х.И. бил откаран в болница, направена му била операция и е бил настанен за лечение.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.