Румен Попов в интервю пред вестник "Марица":Научихме бизнеса, че укриването на данъци е престъпление

13 Март 2017 г.

На 15 февруари т. г. Румен Попов беше избран за втори мандат като административен ръководител на Окръжна прокуратура - Пловдив. Той има 17 години стаж като магистрат, от които 6 години като съдия. Бил е младши прокурор и прокурор в Районна прокуратура-Пловдив в периода от 2000 г. до края на 2004 г., когато е назначен за заместник-председател на Районния съд, в който е съдия до септември 2010 г. От 2012 г. е ръководител на Окръжна прокуратура.

Искам да се сложи край на практиката всеки да си изтрива ръцете с прокуратурата

 

 

 

 

На 15 февруари т. г. Румен Попов беше избран за втори мандат като административен ръководител на Окръжна прокуратура - Пловдив. Той има 17 години стаж като магистрат, от които 6 години като съдия. Бил е младши прокурор и прокурор в Районна прокуратура-Пловдив в периода от 2000 г. до края на 2004 г., когато е назначен за заместник-председател на Районния съд, в който е съдия до септември 2010 г. От 2012 г. е ръководител на Окръжна прокуратура.



  Ваня ДРАГАНОВА    

Г-н Попов, дразните ли се, че у нас като мантра се повтаря, че няма осъдени политици, а само в Пловдив има поне 5 дела срещу различни властници? При това по част от тях вече са произнесени осъдителни присъди. 

- Действително по обвинителни актове на Окръжна прокуратура-Пловдив има произнесени присъди.  Кметът на Садово Марин Йосифов беше осъден на затвор, бившият главен архитект на Асеновград Димитър Шишков беше наказан с пробация, текат още дела, които са толкова много, че няма защо да ги изброявам. Но не се дразня, защото това е част от работата. По-скоро се надявам да не се ядосват колегите, които работят по всяко едно конкретно дело. 

Колко по-трудни са този тип разследвания в сравнение с другите видове престъпност?

- Много по-трудни, защото към настоящия момент, за да бъде доказан подкуп, трябва да се даде на съд и този, който дава, и този, който получава. Вероятността някой от тях да си признае е под 1%. Затова обикновено се върви към общия състав на длъжностно престъпление, а този член в Наказателния кодекс не е променян от 1968 г. Затова с колегите се надяваме, че все някога Народното събрание ще промени текстовете за длъжностните  престъпления така, че да може да се постигат по-бързо осъдителни присъди. 

В какво посока би трябвало да бъдат направени промени? 

- Ще дам един пример - кметът Х на населеното място У може въобще да не обяви процедура по Закона за обществените поръчки за изграждането на пътна настилка, да кажем. Да погази по всякакъв начин този закон, да сключи договор с избрано от него дружество без никакви процедури, но това още не означава, че е извършил престъпление. В тази ситуация прокуратурата трябва да докаже, че умишлено предварително  се е уговорил с избраната фирма тя да спечели. И ако разследващите нямат предварителна информация какво се готви, за да използват специални разузнавателни средства, как се доказва длъжностното престъпление?  Да не говорим, че има едно тълкувателно решение на ВКС, че ако дадено длъжностно лице е санкционирано по административен ред, т. е. е издадено едно наказателно постановление, а прокуратурата го  е предала на съд, защото смята, че това е престъпление, а не нарушение, делото се прекратява. Затова трябва да има законодателни промени. 

Стана ли ви обидно, когато разследването за зоопарка беше прехвърлено в София? 

- Не, защото това стана по мое предложение. В Окръжна прокуратура- Пловдив бе образувано досъдебно производство по този случай срещу длъжностни лица по чл. 282 от Наказателния кодекс, т. е. за длъжностни престъпления. Искам да поясня, че това разследване започна по наша инициатива, но този факт просто не доби публичност. 

Кои са разследванията на Окръжна прокуратура-Пловдив, с които се гордеете? 

- Клишираният отговор гласи: с всяко едно, приключило с осъдителна присъда. А иначе ще кажа, че в последните години не сме претърпели неуспех по отношение на данъчните престъпления. Предадените на съд получават осъдителни присъди и мисля, че голяма част от бизнесмените се научиха, че укриването на данъци е престъпление. Надявам се и че много хора осъзнаха, че макар да са свикнали да дават, развивайки своя бизнес, може да бъдат съдени за предлагането на подкуп. Дано е започнало да се променя нещо в мисленето: за да получа нещо, първо трябва да дам. Ние така сме научени - че за всеки документ, за който никой не би се сетил да иска подкуп, първо задаваме въпроса: Какво дължа? 

Хората няма как да са виновни за този манталитет. 

- Не, не са. Важното е да се знае, че ние не неглижираме нито един сигнал за корупция. Просто представата за част от нашата работа е превратна. Например хората си мислят, че бързите производства са само за дребни случаи. На територията на Пловдивска област в много кратки срокове - за седмица-две, приключиха доста дела за производство и разпространение на наркотици в сериозни количества. Разследването за всеки един подкуп, предложен на полицай, приключва в рамките на седмица. Не мога да не спомена и  т. нар. Студени досиета - бяха разкрити престъпления, които бяха забравени, включително и тежки убийства като това на митничаря Георги Дребчев.  

Има обаче неразкрити убийства от съвсем по-ново време, например на Стефан Техов и Димитър Стоянов. 

- Става дума за оперативна работа. И по отношение на едното, и по отношение на другото има конкретна информация, по която се работи, но самите разбирате, че на този етап няма как да коментираме подробности. 

Всъщност май МВР успява да се справи само с битовите убийства основно по селата. Там всичко се знае и това не е трудно. 

- Това мнение е крайно. В полицията работят много читави хора. Но ще посоча един проблем в работата на МВР - тъй нареченото "намаляване на престъпността", което означава, че някои случаи просто не се регистрират. Какво искам да кажа? Има хора, които вече не се обаждат в полицията,  защото не вярват, че някой ще им обърне внимание. Това граничи с престъпление и доколкото зависи от мен, ще продължа да се боря с тази практика. Не мога да се съглася, че престъпността намалява всяка година, все пак и аз живея тук.  

А как всъщност се променя престъпността през  последните 
години?
 

- Страшното е, че се появиха хора, готови да  нанесат телесна повреда, да направят палеж и дори опит за убийство срещу 500 лв. 

Какво стана с разследването на големия канал за контрабанда на цигари през ГКПП-Капитан Андреево? От първите арести на тираджии и митничари минаха почти 2 години.

- На финала сме, обвиненията са конкретизирани, започва предявяване на материали и писане на обвинителен акт. По това дело има 40 обвиняеми, някои от които бяха издирвани с европейска заповед за арест. 

Колко голяма беше съпротивата от страна на митниците по това разследване? 

- 100-процентово от страна на ГКПП-Капитан Андреево. Но не само от тях. От Гранична полиция тогава ни отказаха записите  от охранителните камери и какво ли още не. Наложи се да пристъпим към изземване, за да си свършим работата.  

Докъде стигна досъдебното производство по взривовете в Иганово през 2015-а и за завършилата със смърт учебна стрелба на полигона в Анево? 

- По мнение на наблюдаващия прокурор разследването за инцидентите във ВМЗ ще приключи до 2 месеца. Случаят в Анево също е към своя край  - там става дума за неправилно боравене с гранатомет при учебна стрелба. 

За какво не ви стигнаха петте години на първия ви мандат на 
поста?
 

- За това да виждам повече удовлетворение и спокойствие у колегите. Трябва да има повече екипност между прокуратурата, ДАНС и полицията, но вече можем да се похвалим с успешни съвместни действия.  Добър пример в това отношение е разкриването на т. нар. фишинг измами и прането на пари. 

Как бихте искали да изглежда работата на прокуратурата, която ръководите, в края на вторите 5 години на този пост? 

- Личната ми амбиция хората да почувстват прокуратурата по-близо до себе си. И ако може, да се сложи край на практиката всеки да си изтрива ръцете с нас. И много ми се иска да поразровим злоупотребите със средства от европейските фондове. През 2016 г. имаме 5 такива дела, но те са по сигнали, подадени от Разплащателната агенция. А трудно може някой да ме убеди, че всички, които усвояват средства по европейските програми, спазват съвестно всички изисквания. Но в последните 3 години нямаме нито един сигнал от Икономическа полиция за подобна злоупотреба.