Осъдителна присъда за данъчно престъпление за подсъдима, предадена на съд от Софийска градска прокуратура

27 Юли 2020 г.

Осъдителна присъда за данъчно престъпление за подсъдима, предадена на съд от Софийска градска прокуратура

Съдът е признал за виновна С. К. – С., привлечена към наказателна отговорност от Софийска градска прокуратура за извършено от нея престъпление по чл. 255, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство по случая е било образувано в хода на разследване по друго дело, известно като делото КТБ, водено под ръководството на Специализираната прокуратура. Тогава материалите за извършеното от С. К. – С. данъчно престъпление са били отделени, изпратени и приети по компетентност в Софийска градска прокуратура.

Въз основа на събраните доказателства е било изяснено, че подсъдимата К.- С. като физическо лице избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери.

В подадените от нея Годишни данъчни декларации за 2010 г. и 2011 г. тя не декларирала облагаем доход в общ размер на 90 000 лева (60 000 лева и 30 000 лева за съответната година). Средствата били получени от нея за извършени услуги по договор за ПиАр. В резултат на действията й подсъдимата избегнала плащането на данъчни задължения в общ размер на 6 750 лева.

С осъдителната присъда на Софийски градски съд на К.- С. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева.

Присъдата може да бъде обжалвана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.