СГП предаде на съд вещо лице, поискало и взело подкуп

28 Март 2016 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Живко Палазов, който в качеството си на вещо лице е поискал подкуп от жена, за да изготви експертиза в нейна полза по гражданско дело.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Живко Палазов, който в качеството си на вещо лице е поискал подкуп от жена, за да изготви експертиза в нейна полза по гражданско дело.

Палазов поискал от жената 1 500 лв., за да „докаже по категоричен начин”, че под доказателствен документ не стои подпис на потърпевшата. Тя обаче му заявила, че не разполага с тази сума, че може да му даде 500 лв., а той й отговорил, че това ще е „първоначалната” вноска. Жената обаче решила, че това, което обвиняемият иска от нея е неправомерно и затова сигнализирала компетентните органи от СДВР.

На 03.06.2014 г. Живко Палазов се обадил по мобилния телефон на потърпевшата, уведомил я, че е изготвил експертизата и й предложил да се срещнат в 18.00 ч. на място в ж. к. „Красна поляна”. Срещата се състояла в сладкарница, където Палазов й показал изготвеният от него документ. Жената отново заявила, че не е могла да събере до момента цялата сума и му носи само 500 лв. Попитала го кога да му даде остатъка от исканата от него сума – 1 000 лв. Той й отвърнал, че това трябва да се случи преди деня на заседанието по гражданското дело.

Палазов не искал да вземе парите на публично място – в сладкарницата, и настоял предаването им да стане тайно. Двамата отишли до автомобила на жената, влезли в него и той получил сумата. Непосредствено след получаването на парите, той бил задържан от полицаи, участващи в операцията.

На  Палазов е повдигнато обвинение по чл. 305, ал. 1, вр. чл. 301, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

При разпита си като обвиняем той не се признава за виновен и дава обяснения, като в тях твърди, че не той е поискал сумата от 1500 лв., а че потърпевшата сама му е предложила сумата от 500 лв., тъй като знаела, че „възнагражденията на вещите лица не са големи”. Палазов обаче й отказал и при последната им среща, тя „бутнала нещо в чантата му, която била разтворена.”

Твърденията му обаче не съвпадат със събраните по делото доказателства.

Предстои насрочване на делото от съда.