Задържаният Н. Н. за борсови измами в САЩ остава в ареста

17 Март 2016 г.

Днес, 17.03.2016 г., състав на Софийски апелативен съд отхвърли като неоснователна молбата на Н. Н. (на 38 години) за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

Днес, 17.03.2016 г., състав на Софийски апелативен съд отхвърли като неоснователна молбата на Н. Н. (на 38 години) за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Обвиняемият Н. Н. е задържан по искане на САЩ с цел последваща екстрадиция. Срещу него е заведено дело във Федералния Районен съд за Южния Район на Ню Йорк по осем обвинения, в това число за борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта.

Съдът прие представените от защитника на Н. Н. в днешното съдебно заседание писмени доказателства – решение на ТЕЛК, касаещо психиатричното заболяване на бащата на задържания, който страда от шизофрения, и договор за наем на жилище в София. Адвокатът на обвиняемия се аргументира, че има основания да се счита, че неговият подзащитен също да е засегнат от болестта, която има наследствен характер.

На свой ред, прокурорът по делото подчерта, че представеният договор за наем не може да бъде приет като категорично доказателство за трайна свързаност на задържания с адреса, на който пребивава.

Своето решение да остави задържания в ареста съдът мотивира с това, че съществува риск от укриване на Н. Н., който има двойно гражданство – българско и американско, с оглед дълготрайното му пребиваване в чужбина. Здравословното състояние на задържания, според съда, е съвместимо с условията на ареста.