САС остави в ареста Роман Логвиненко, задържан по обвинение за опит за убийство на Алексей Петров

16 Февруари 2016 г.

Софийски апелативен съд не уважи искането на защитата на украинския гражданин Роман Логвиненко за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека.

Софийски апелативен съд не уважи искането на защитата на украинския гражданин Роман Логвиненко за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека.

В днешното заседание съдът изслуша заключението на допуснатата съдебно-медицинска експертиза, според която здравословното състояние на задържания е съвместимо с условията на ареста. Въпреки изтъкнатите от защитата основания, свързани с последствия от политравма у Логвиненко, причинена от ПТП, отстранен далак, вирусен хепатит С и необходимостта от диетичен хранителен режим, САС прецени, че не са налице данни от хуманитарно и здравословно естество, които да налагат изменение на мярката за неотклонение. Самият Логвиненко изтъкна, че той сам е дошъл в страната ни, никой не го е търсил, оплака се, че не всички изследвания са му направени и че не се чувства добре.

Обвинението изтъкна, че е налице обосновано предположение за съпричастност на подсъдимия към убийството. Събрани са множество доказателства, в това число показания на свидетели, оглед на местопроизшествие, веществени доказателства.

Съдът потвърди определението на СГС за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, като прецени че налице е обосновано предложение за извършване на престъпление от Логвиненко. Прие, че има опасност той да се укрие, предвид обстоятелството, че е чужд гражданин, не е обвързан трайно със страната ни, а при престоя в България е живял предимно в хотели. Налице е и опасност подсъдимият да извърши друго престъпление, изведена от високата степен на обществената опасност на деянието.

Роман Логвиненко е задържан на 31.01.2016 г. на ГКПП Русе - Дунав мост при влизане в страната. Той е част от групата, извършила неуспешният опит за убийство на Алексей Петров през октомври м.г. Местонахождението на другите трима негови съучастници – Балков, Темпинский и Чорний, украински граждани, е неизвестно. Същите се издирват от Интерпол.