Даване на подкуп на полицай приключи с обвинителен акт за Веселин Ангелов от Белоградчик

12 Февруари 2016 г.

Окръжна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт по воденото бързо производство срещу Веселин Ангелов от гр. Белоградчик за престъпление по чл. 304а, във вр. с чл. 304, ал.1 от НК – даване на подкуп на длъжностно лице.

Окръжна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт по воденото бързо производство срещу Веселин Ангелов от гр. Белоградчик за престъпление по чл. 304а, във вр. с чл. 304, ал.1 от НК – даване на подкуп на длъжностно лице.

На 04.02.2016 г. около 17 ч. в гр. Белоградчик в зоната на действие на пътен знак „В 27“ на ул.“Княз Борис I“ с монтирана допълнителна табела „Т 10“, указваща времето на действие на знака (7.00ч. - 19.00ч.), Бранимир Божков - младши автоконтрольор в група „Охранителна полиция“ в Районното управление, констатирал неправилно паркиран лек автомобил „Хонда Сивик“. Служителят изчакал пристигането на водача Веселин Божков, обаче същият избягал като видял полицая.

Неправилно паркираният автомобил пречел на движението, поради което Божков, със съдействието на младши полицейски инспектор Николай Йончев установили местонахождението на водача и го извикали в Районното управление за съставяне на акт за нарушение по ЗДвП.

Още при влизане в сградата и по-късно във фоайето нарушителят започнал да моли автоконтрольора да „оправят нещата“ и да предлага почерпка, което било категорично отклонено.

Бранимир Божков бил разтворил папката с документите на масата във фоайето на РУ, за да започне съставянето на акта за установяване на административното нарушение, когато обвиняемият Ангелов извадил банкнота от 100 лева и я поставил върху папката с документите пред полицая.

В отговор на арогантните действия на нарушителя незабавно били уведомени дежурния полицай, ръководството на РУ и образувано досъдебно производство за предлагане и даване на подкуп.

Видно от справка, че нарушителят Ангелов неколкократно е санкциониран за нарушения по Закона за движение по пътищата със съставени актове и фишове и издадени наказателни постановления.

Разпитан на досъдебното производство той се признава за виновен и съжалява за извършеното, като заявява, че е знаел, че паркира на забранено място и за да не му бъде съставен акт решил да „почерпи“ полицая.

Предстои делото да бъде насрочено от Окръжен съд – Видин.