Делото за смъртта на Николай Димитров от гр. Враца приключи на втора инстанция

29 Януари 2016 г.

На 28.01.2016г. се проведе заседание пред Апелативен съд - София по делото за убийството на 16-годишния Николай Димитров от гр. Враца.

На 28.01.2016г. се проведе заседание пред Апелативен съд - София по делото за убийството на 16-годишния Николай Димитров от гр. Враца.

На 05.06.2015г. Окръжен съд - Враца осъди Иван Каменов, Ивайло Миланов и Калин Димитров на 18 години лишаване от свобода за това, че са причинили смъртта на Николай Димитров с особена жестокост и по хулигански подбуди. Срещу присъдата на ОС - Враца е подаден протест.

Пред Софийски апелативен съд от страна на прокуратурата е поискано допускането на допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която да установи, дали от престъплението на Николай Димитров са причинени болки и страдания по-големи от обичайните за този вид престъпление. В съдебното заседание на 28.01.2016г. бе прието заключението на вещите лице, според които отговорът на този въпрос е отрицателен.

В пледоариите си прокурорът от САП и адвокатът на родителите на Николай Димитров настояха съдът да приеме, че е налице квалифициращото обстоятелство на чл. 116, ал.1, т.6 от НК, като отчете многобройните наранявания предимно в областта на главата на жертвата, както и че смъртта не е настъпила веднага, а след продължителен период от време. За Иван Каменов, Ивайло Миланов и Калин Димитров бяха поискани наказания доживотен затвор.

Очаква се решението на САС в законоустановения едномесечен срок.