С наложено административно наказание „глоба“ приключи дело на Районна прокуратура – Монтана за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие

15 Октомври 2024 г.

С наложено административно наказание „глоба“ приключи дело на Районна прокуратура – Монтана за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие

Днес, 15.10.2024 г., приключи делото на Районна прокуратура – Монтана за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие - престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

Обвиняемият Н.С., на 44 години, е бил предаден на съд с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК.

Мъжът живеел на семейни начала с Е.К. в гр. Монтана. Фактическото им съпружеско съжителство продължило в едно домакинство и след прекъсване на взаимоотношенията помежду им през 2022 г.

На 14.11.2023 г. двамата били в жилището. Н.С. извикал жената да разговарят по повод личните й снимки, станали негово достояние. По време на разговора той се ядосал, поради което Е.К. напуснала стаята.

Обвиняемият я последвал, бутнал я на леглото, нанесъл удари с ръце по главата, след което я стиснал за шията. Ударил жената с крак по тялото и счупил телефона й.

Пострадалата повикала за помощ съседка. На следващия ден посетила съдебен лекар, който й издал съдебномедицинско удостоверение, и се изнесла от жилището, обитавано съвместно с Н.С.

Делото приключи със споразумение между страните, което съдът одобри. На обвиняемия е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 800 лева. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.