За един ден Районна прокуратура – Ботевград приключи дело за незаконно подпомагане на мигранти с наложени наказания на обвиняеми

12 Юли 2024 г.

За един ден Районна прокуратура – Ботевград приключи дело за незаконно подпомагане на мигранти с наложени наказания на обвиняеми

В рамките на един ден Районна прокуратура – Ботевград приключи разследване по бързо производство, образувано за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 4, т. 5 и т. 6, вр. ал. 1 от НК, с наложени наказания на извършителите.

Около 11,30 ч. на 11.07.2024 г. на АМ „Хемус“ в района на община Ботевград служители на ОД на МВР гр. София спрели за проверка два автомобила - м. „Фолксваген Туарег“ и м. „БМВ“, управлявани от чуждестранните граждани А.К. и А.И. В тях били установени общо 19 лица, представящи се за граждани на Сирия. Всички те били без документи за самоличност.

Днес, 12.07.2024 г., след проведени бързи оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия с постановления на Районна прокуратура – Ботевград в качеството обвиняеми са привлечени водачите на превозните средства - гражданинът на Румъния А.К. и А.И., с двойно гражданство на Сирия и Нидерландия.

Събраните доказателства сочат, че двамата подпомагали чужденци да преминават в Република България в нарушение на закона, превозвайки ги с моторни превозни средства. Сред мигрантите имало и непълнолетни лица. Деянието е извършено с цел имотна облага.

Наказателното производство приключи с постигнатите между страните споразумения, които съдът одобри.

На обвиняемите са наложени наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода” с 3-годишен изпитателен срок и глоби в размер на пазарната стойност на превозните средства, използвани за извършване на престъплението. За обвиняемия А.И. тя е в размер на 8 222 лева, а за А.К. – 6 439 лева.

Определенията на съда имат последиците на влeзли в сила присъди и не подлежат на обжалване.