Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд водач, виновен за ПТП, при което загина 17-годишно момиче

11 Юли 2024 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд водач, виновен за ПТП, при което загина 17-годишно момиче

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и управление на МПС след употреба на наркотично вещество. Престъпленията са квалифицирани по чл. 343, ал. 3, пр. 3, б. „б”, пр. 1, вр. ал. 1 б. „в”, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 и по чл. 343б, ал. 4, вр. ал. 3, вр. чл. 28, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Р.А. (на 31 години) е правоспособен водач на МПС, осъждан е.

Вечерта на 29.01.2022 г. 17-годишната В.О. пътувала в лек автомобил от гр. Хаджидимово за с. Гърмен, управляван от А.Р. По пътя двамата е скарали.

В района след с. Хвостяне водачът спрял и тя излязла от колата, като побягнала. Той я последвал с колата, а след като я настигнал тя променила посоката.

Случващото се било възприето от водач, управлявал снегорин, който подал сигнал на телефон за спешни случаи 112.

А.Р. излязъл от автомобила, приближил В.О. и й нанесъл няколко удара. Успял до я качи на задната седалка и се насочил към мястото на водача, за да потегли. През това време момичето отворило задната врата от страната на лентата за насрещно движение. Опитало се да излезе от автомобила, при което горната част на тялото й било над пътното платно.

В този момент в същия пътен участък със скорост 94,93 км/ч се движел лек автомобил, управляван от обвиняемия Р.А. Той не предприел намаляване на скоростта и спиране, въпреки че В.О. се намирала върху пътното платно в неговата лента за движение. Последвал удар, при което тялото й било изместено.

Водачът усетил прегазването, но не спрял, а продължил да шофира. Местопроизшествието било напуснато и от свидетелите на инцидента – А.Р. и братовчеда му.

Безжизненото тяло на В.О., както и разпилени по пътното платно пластмасови части от автомобил, били открити от преминаващия през пътния участък шофьор. Той подал сигнал и останал на място до идването на полицейските органи.

В хода на образуваното досъдебно производство са били извършени огледи на местопроизшествието, иззети и приобщени веществени доказателства, разпитани свидетели, предприети оперативно-издирвателни действия за установяване на извършителя на ПТП и задържането му.

На Р.А. била направена проверка за употреба на наркотични вещества с техническо средство, което отчело позитивен резултат за употреба на канабис, а впоследствие и медицинско изследване.

Извършената химикотоксикологична експертиза е установила наличие на специфичен метаболит, доказващ употреба на наркотично вещество тетрахидроканабинол от водача Р.А.

Смъртта на В.О. се дължи на установената тежка и несъвместима с живота комбинирана открита черепно-мозъчна и гръдна травми, съчетани с множествени травматични увреждания.

Събрани са доказателства за виновността на обвиняемия, сред които са и заключенията от извършените експертизи - автотехнически и трасологична.

Отегчаващи отговорността обстоятелства са обремененото съдебно минало на обвиняемия и многократното му санкциониране за нарушения на правилата за безопасно движение по пътищата.

Предстои делото да продължи в съда.