Двадесет години затвор при строг режим на изтърпяване за грабеж, придружен с опит за убийство в гр. Бобов дол

10 Юли 2024 г.

Двадесет години затвор при строг режим на изтърпяване на грабеж, придружен с опит за убийство в гр. Бобов дол

Окръжна прокуратура – Кюстендил постигна 20-годишна присъда по дело за грабеж, придружен с опит за убийство.

            На 28.04.2023г. подсъдимият Х.Г. решил да извърши кражба с цел набавяне на парични средства.

            В района на пешеходната алея в местността „Свети Спас“ в гр. Бобов дол той забелязал жена. Тръгнал към нея и когато я настигнал издърпал рязко чантата, която тя носела през рамо. Пострадалата му оказала съпротива, викала за помощ.

Извършителят я съборил на земята и я издърпал встрани от алеята. Душил я с двете си ръце за врата, след което взел намиращия наблизо камък и й нанесъл множество удари в главата и лицето.

Преустановил действията си, когато жената престанала да дава видими за него признаци на живот. Взел дамската й чанта с намиращите в нея вещи и напуснал местопроизшествието.

            Пострадалата била случайно открита от минаваща наоколо жена, която подала сигнал на телефон за спешни случаи 112, и транспортирана в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

            В хода на разследването на престъплението извършителят на деянието е бил установен и задържан.

            От изготвената по делото съдебномедицинска експертиза на пострадалата А.Е. е видно, че в резултат на нанесените й от Х.Г. удари тя получила тежка лицева и черепно-мозъчна травма с множество разкъсно-контузии рани, кръвонасядания и отоци, полифрагментни фрактури, мозъчна контузия и кръвоизлив по главния мозък, пълна слепота на окото, която не подлежи на възстановяване.

            Стойността на предмета на престъплението – парична сума, мобилен телефон, ключове, цигари и други вещи, е в общ размер на 343,36 лева.

            Съдът призна 22-годишния Х.Г. за виновен и го осъди на 20 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване.

Осъдителната присъда подлежи на обжалване пред Софийска апелативен съд.