Районна прокуратура – Благоевград е предала на съд обвиняем за побой над баща

3 Юли 2024 г.

Районна прокуратура – Благоевград е предала на съд обвиняем за побой над баща

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе в съда постановление за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на основание законовите разпоредби и на чл. 78а от НК срещу 56-годишния М.Г. по дело за причиняване на телесна повреда при условията на домашно насилие – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

Обвиняемият живеел в с. Гега, община Петрич, в къщата на родителите си. Той не работел, често употребявал с алкохол, проявявал агресия спрямо тях.

На 01.09.2023 г., на рождения ден на баща си Н.Г., мъжът му нанесъл побой с метален предмет. Прибирайки се вкъщи, майка му станала свидетел на влошеното здравословно състояние на пострадалия и подала сигнал на телефон за спешни случаи 112.

На място пристигнали полицейските служители и екип на спешна медицинска помощ.

Извършителят на деянието бил задържан, а впоследствие привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на телесна повреда при условията на домашно насилие спрямо баща.

По делото е била извършена съдебномедицинска експертиза, установила причинените на Н.Г. контузия и разкъсно-контузна рана в областта на подбедрицата.

От становището на вещото лице, изготвило съдебнопсихиатричната експертиза, е видно, че обвиняемият М.Г. страда от разстройство вследствие употреба на алкохол със синдром на зависимост. Препоръчано е принудително лечение на лицето в психиатрично отделение.

Предстои делото да продължи в съда.