През изминалия месец 14 обвиняеми са с наложени наказания по дела на Районна прокуратура – Видин за опит за незаконно преминаване на границата на България

27 Март 2024 г.

През изминалия месец 14 обвиняеми са с наложени наказания по дела на Районна прокуратура – Видин за опит за незаконно преминаване на границата на България

През м. март 2024 г. Районна прокуратура – Видин внесе в съда 13 обвинителни акта и споразумения по дела за извършени престъпления по чл. 279 и 281 от НК – незаконно преминаване през границата на страната и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.

Сред обвиняемите за опит за незаконно преминаване на границата на България са предимно граждани на Сирия и едно лице от Руската федерация.

Шестима обвиняеми са се признали за виновни за направените от тях опити да излязат през границата на България без разрешение на органите на властта и са сключили споразумения с прокуратурата. Всички те са били задържани на местопрестъплението от граничните служители.

След приключени действия по разследване Районна прокуратура – Видин предаде на съд 18-годишен ученик от столицата.

На 10.02.2024 г. в района на с. Цар Петрово, област Видин, той превозвал 17 мигранти от Сирия с лек автомобил. Двама от тях нямали право да навлизат в 30-километровата гранична зона, тъй като са били в производство по закрила. Другите, сред които имало и малолетни, са се намирали на територията на България незаконно.

Превозването на чужденците се извършвало по начин, опасен за пътниците, и с цел имотна облага в размер на 4 000 лева.

В рамките на същия период Районна прокуратура – Видин постигна 14 осъдителни присъди за лица, привлечени към наказателна отговорност за опити за незаконно преминаване през границата на страната.