Окръжна прокуратура - Благоевград разследва смъртните случаи в Якоруда

28 Декември 2015 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за престъпление по чл. 350 ал. 3, вр. ал. 1 от НК по повод смъртните случаи в Якоруда. По предварителни данни, причината е отравяне с алкохол, довело до смъртта на четирима.

Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за престъпление по чл. 350 ал. 3, вр. ал. 1 от НК* по повод смъртните случаи в Якоруда. По предварителни данни, причината е отравяне с алкохол, довело до смъртта на четирима.

В хода на разследването е установено, че на 25.12.2015 г. В.М. (роден 1977г.) и С.Н. (роден 1985 г.) от гр. Якоруда консумирали алкохол, закупен от Т.М., местен търговец, собственик на цех за дървообработване. Двамата изпили около 1,5 - 2 л. от него. Сутринта на 26.12.2015 г. рожденикът В.М. починал, въпреки оказаната медицинска помощ. Погребан е на следващия ден.

Второто лице - С.Н. продължило да консумира алкохол по време на коленето на прасе, в което участвали и други 6 души. Стопанинът на прасето се сдобил с пиенето след замяна на заек срещу 4 литра ракия. По сходен начин с първия смъртен случай, на двама от компанията – М.К. и С.Г. им прилошало и по различно време на деня на 27.12.2015 г. те починали. Другите четирима са в реанимацията на Благоевградската болница. Към настоящия момент пострадалите не са дали показания като свидетели, тъй като поради провежданото лечение не са годни за разпит. Те ще бъдат разпитани на 30.12.2015 г. в болничното заведение, а на 04.01.2016 г. - пред съдия.

Досъдебното производство е възложено на трима разследващи полицаи, под ръководството на ОП - Благоевград.

Наблюдаващият прокурор съобщи, че за днес са планирани разпити на роднини на починалите лица, ще се уточнява откъде е бил закупен отровния алкохол, в какви бутилки е бил поставен и други необходими действия по разследването. В дома на сочения за продавач на отровното питие е намерен алкохол, но все още не е изследвана неговата идентичност с консумирания от починалите. Предстои и ексхумация на трупа на В.М.

Към настоящия момент е задържано едно лице по Закона за МВР за 24 часа, за което са събрани доказателства за съпричастност към извършеното престъпление.

Чл. 350. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) Който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, както и онзи, който продава, предлага за продан или по друг начин тури в обръщение такива храни или питиета, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

(2) Който наруши правила, уреждащи добива, производството, преработката, съхранението или търговията с животни, суровини, храни или питиета, предназначени за общо ползване, и с това изложи на опасност здравето или живота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.

(3) Ако от деянието по ал. 1 и 2 е последвала средна телесна повреда за другиго - наказанието е лишаване от свобода до шест години, ако е последвала тежка телесна повреда за другиго - лишаване от свобода от една до осем години, а ако е последвала смърт - лишаване от свобода от три до петнадесет години.