Ученици от СОУ „Кузман Шапкарев“ в гр. Благоевград дискутират темата за детското правосъдие с магистрат от Районната прокуратура в града

2 Февруари 2024 г.

Ученици от СОУ „Кузман Шапкарев“ в гр. Благоевград дискутират темата за детското правосъдие с магистрат от Районната прокуратура в града

Районна прокуратура – Благоевград взе участие в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, осъществявана съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Прокурор Катя Иванова се срещна със седмокласници от 7 СОУ „Кузман Шапкарев“ гр. Благоевград. Специално за събитието беше подготвена лекция на тема детско правосъдие. Особено внимание беше отделено на участието в съдебните процедури на малолетни и непълнолетни лица в качеството им на свидетели, жертви или извършители на престъпление.

В достъпен за децата формат беше дискутирана сложната тема за домашното насилие, как да се предпазят, за да не станат жертва на престъпления. Те бяха информирани за органите, които могат да предложат подкрепа и защита.

По време на срещата прокурор Иванова сподели реални примери от практиката. Изключителен интерес сред учениците предизвика обсъждането на въпроси, свързани с отговорността на непълнолетните при определени противообществени прояви.

Магистратът разясни на децата опасностите, с които могат да се сблъскат в социалните мрежи, заплахите от растящия брой киберпрестъпленията, държането и вредните последици от употребата на наркотични вещества.