Среща на Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващи се с противодействието срещу организираната престъпност, се проведе в София

27 Октомври 2023 г.

Среща на Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващи се с противодействието срещу организираната престъпност, се проведе в София

Софийската апелативна прокуратура (САП) посрещна чуждестранните магистрати, членуващи в Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващи се с противодействието срещу организираната престъпност.

В срещата, проведена на 26-27.10.2023 г. в София, участваха представителите на Мисията в Сърбия на Организацията за сигурност и сътрудничеството в Европа, магистрати от Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора. България е представлявана от заместник апелативния прокурор Галя Маринова и от Ирина Арменова – прокурор в САП.

Събитието уважи заместник главният прокурор Мария Павлова, която подчерта значимостта от разработването на цялостен и партньорски подход за справяне с опасностите, свързани с организираната престъпност, и пресичането на разрастване на нейните мрежи.

            Във фокуса на създадената през 2016 г. професионална организация са събиране и използване на международния опит по разкриване на този вид престъпления, прилагане на добри практики, систематизиране на методи за въздействие и разследване, създаване на обща база данни и най-вече личен контакт между магистратите от различни държави.

            Четиригодишният мандат на българското председателството на организацията започна през декември 2021 г. от Специализираната прокуратура. След закриването й то е поето от Софийската апелативна прокуратура.

Представителят на България заместник апелативния прокурор Галя Маринова представи на колегите работата на Секретариата през последните осем месеца.

Усилията на Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващи се с противодействието срещу организираната престъпност, са насочени към разширяване на мрежата и подобряване на комуникацията между прокурорите от различни държави. Именно чрез взаимодействие, конструктивен диалог и споделяне на полезна информация е възможно постигане на съществени резултати.

По време на дискусиите магистратите обсъдиха конкретните аспекти на международно правно сътрудничество, свързани с по-бързите действия за взаимопомощ в хода на работата по дела.

Съвместната работа на държавите за противодействие срещу транснационалната организирана престъпност е от ключово значение. Спецификата на тези деяния – контрабанда на наркотици, трафик на хора, киберпрестъпления, тероризъм, изискват солиден ресурс за тяхното разкриване и разследване.

Особен акцент в рамките на проведената среща стана подписването на Декларация за намерение от представителя на Министерството на правосъдието на Република Австрия, с който акт държавата се присъедини към Конференцията.

На дневния ред на организацията е приемането на нови държави членки – Чехия и Словакия.

 

Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващите се с противодействието на организираната престъпност, се подпомага и се финансира от Организацията за сигурност и сътрудничеството в Европа (ОССЕ). В нея членуват представителите на Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.