Районна прокуратура – Благоевград привлече към наказателна отговорност водач на товарен автомобил, шофирал след употреба на алкохол

25 Септември 2023 г.

Районна прокуратура – Благоевград привлече към наказателна отговорност водач на товарен автомобил, шофирал след употреба на алкохол

Районна прокуратура – Благоевград привлече в качеството на обвиняем 49-годишен водач на моторно превозно средство по досъдебно производство за шофиране след употреба на алкохол – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

На 22.09.2023 г. обвиняемият управлявал товарен автомобил по бул. „Пейо Яворов“ в гр. Благоевград. Той бил спрян за извършване на проверка за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози. По надлежния ред с техническо средство у него било установено наличие на 1,99 промила алкохол в кръвта.

По искане на Районна прокуратура – Благоевград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемото лице. Това определение на съда подлежи на обжалване пред въззивната съдебна инстанция.

По делото е назначена оценителна експертиза за стойността на товарния автомобил, с оглед присъждане на неговата равностойност на обвиняемия, в съответствие с измененията и допълненията на Наказателния кодекс за престъпления по транспорта, влезли в сила на 04.08.2023 г.