Две години „лишаване от свобода“ за подсъдим, обвинен от Районна прокуратура – Враца за грабеж над възрастна жена в с. Бъркачево

13 Септември 2023 г.

Две години „лишаване от свобода“ за подсъдим, обвинен от Районна прокуратура – Враца за грабеж над възрастна жена в с. Бъркачево

Подсъдимият Я.Я., предаден на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение - Бяла Слатина, е признат за виновен за извършено от него престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

Към м. декември 2022 г. Я.Я. живеел при приятеля си в с. Бъркачево, област Враца. Разбрал, че в съседство самотно живее възрастната жена В.Д.

В Коледната вечер на 25.12.2022 г. обвиняемият отишъл до къщата й и почукал на входната врата. Стопанката чула шум, но не отключила. Тогава той счупил стъклото и влязъл в чуждия имот. Нападнал жената, като я блъскал, скубел и нанесъл удари в областта на гърдите.

Пострадалата паднала на пода, а Я.Я. започнал да я души. Видял на врата й връзка с калъф, в който тя държала 3 500 лева. Взел парите, мобилния й телефон, портмоне с 60 лева и избягал.

За случилото се бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналите на местопроизшествието полицаи направили оглед. В.Д. била освидетелствана от съдебен лекар.

От заключението на вещото лице, извършило съдебномедицинска експертиза, на пострадалата са били причинени различни увреждания – оток, кръвонасядания, охлузване, разкъсно-контузна рана.

Районен съд – Бяла Слатина е осъдил подсъдимия Я.Я. на 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред въззивната съдебна инстанция.