Потвърдена е мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо водач, извършил противозаконни действия при шофиране от гр. Банско до селата в област Кюстендил

12 Септември 2023 г.

Потвърдена е мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо водач, извършил противозаконни действия при шофиране от гр. Банско до селата в област Кюстендил

Съдът потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Т. (на 41 години), привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура – Кюстендил за извършени от него престъпления – причиняване на телесна повреда по време на управление на МПС, оказване на съпротива срещу орган на властта, закана срещу длъжностно лице, хулиганство, повреждане на чуждо имущество. Деянията са квалифицирани по чл. 270, ал. 1, вр.  чл. 26, ал. 1 от НК; по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК; по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК; по чл. 325, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК; по чл. 216, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 343, ал. 3 б. „а“, пр. 2, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б“, пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Действията по разследването по досъдебното производство са започнали на 02.09.2023 г. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели, изискана е информация от телефон за спешни повиквания 112 и записи от камери за видеонаблюдение.

По делото са събрани доказателства за виновността на И.Т., извършил противозаконни деяния, за които е бил привлечен към наказателна отговорност и задържан.

Установено е, че на 02.09.2023 г. се провеждало спортно състезание по колоездене по маршрут гр. Разлог – гр. Банско – с. Баня и обратно. От страна на полицейските служители от РУ на МВР гр. Банско била създадена необходима организация за обезопасяване на спортното мероприятие. В частност било спирано движението за преминаване на колоездачите в конкретни участъци.

Същия ден обвиняемият И.Т. управлявал лек автомобил по ул. „Патриарх Евтимий“ в гр. Банско. Той не се подчинил на подадения му от органа на реда сигнал със стоп-палка за отбиване вдясно. Вместо това ускорил скоростта на движението на колата, насочил я срещу полицаите, след което продължил шофирането.

Водачът демонстрирал арогантно поведение на пътя срещу служителите на реда, съпровождали велосипедистите. Игнорирал сигналите им, отказвал да отклони от пътя, няколкократно се насочвал към автомобилите им, преминал през колоната с колоездачи.

Действията на И.Т. били възприети от участниците в спортното състезание, които изразили възмущението си и споделили за реална опасност за техния живот.

Непосредствено след приключване на мероприятието в гр. Банско обвиняемият продължил движението в посока към гр. Симитли, а впоследствие по автомагистрала „Струма“. Той не се подчинил на дадените му сигнали от полицаите, предприели действията по спирането му.

Шофирал с висока скорост, предприемайки рискови маневри и създавайки многократни предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Застрашил живота и здравето на други участници в движението.

В района на гр. Бобошево обвиняемият И.Т. предприел действия по спиране в аварийната лента. На приближаващите го полицаи той отправил заплашителни жестове и целенасочено ударил с колата си служебния им автомобил. Въпреки отправените му разпореждания и предупредителни изстрели не се подчинил и потеглил към гр. Дупница. Продължил да провокира пътни инциденти, изблъскал полицейските коли от пътя.

Между селата Нов Чифлик и Багренци бил създаден КПП за спиране на агресивния водач. Той преминал през поставената бариера, ударил полицейския автомобил, след което се блъснал в дърво. Заключил автомобила си и отказал да излезе. Бил изваден от него от служителите на реда, след което му били поставени белезници.

Вследствие на предизвикания от обвиняемия пътен инцидент на двама полицейски служители били причинени телесни повреди.

Делото е изпратено по компетентност от Районна прокуратура – Кюстендил на Окръжна прокуратура – Кюстендил, под чието ръководство и надзор продължава работата по разследването.