Неправоспособен водач, шофирал под влияние на наркотик, е предаден на съд за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт

28 Април 2023 г.

Неправоспособен водач, шофирал под влияние на наркотик, е предаден на съд за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт

Окръжна прокуратура – Враца приключи действия по досъдебно производство и внесе в съда обвинителен акт срещу Н.Б. (на 27 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, алт. 2 и алт.7, б. „б“, предл. 1, вр. чл. 342, ал. 1 НК.

Към м. февруари 2020 г. Н.Б. работел като автомонтьор в сервиз в с. Тишевица. За извършване на ремонт му бил поверен лек автомобил, м. „Ленд Ровър“.

На 14.02.2020 г., въпреки че не притежавал свидетелство за правоуправление на МПС, обвиняемият решил да отиде до родното си село Търнава с чуждия автомобил без знанието на мениджъра на сервиза.

Около 06,20 ч. в участъка между гр. Бяла Слатина - с. Борован Н.Б. нарушил правилата за движение, като променил движението на управлявания от него автомобил. Той навлязъл в лентата за насрещно движение и предизвикал пътнотранспортно произшествие. В резултат на челния удар с лек автомобил, м. „Фолксваген“, настъпила смъртта на неговия водач – 67-годишният Г.М.

Свидетели на инцидента подали сигнал на телефон 112.

В хода на извършена проверка с техническо средство е било отчетено наличие на наркотично вещество метамфетамин у Н.Б. Това сочат и изводите на съдебна химикотоксикологична експертиза.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.