Трафикант на мигранти, задържан в с. Бучин проход, остава в ареста

17 Юни 2022 г.

Трафикант на мигранти, задържан в с. Бучин проход, остава в ареста

Съдът уважи искането на Районна прокуратура - Костинброд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.С., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1, пр. 2; по чл. 354а, ал. 3, т. 1 и по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 11.06.2022 г. в с. Бучин проход, община Костинброд, И.С. превозвал с лек автомобил петима сирийски граждани. С действията си той противозаконно подпомагал мигрантите да преминават и пребивават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено с цел набавяне на имотна облага за осигуряване и извършване на превоз от гр. София до 30-километровата гранична зона на България със Сърбия.

При проверка в управляваното от И.С. превозно средство е било открито прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на метамфетамин.

По надлежния ред с техническо средство е било установено, че водачът И.С. шофирал след употреба на наркотично вещество.

В хода на разследването са събрани данни, че обвиняемият действал в съучастие с друго лице, действало като подбудител и помагач. Към настоящия момент съучастникът на И.С. не е установен.

Действията по разследване по досъдебното производство продължават под ръководството на Района прокуратура – Костинброд.