Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем от с. Поленица за причиняване на телесна повреда на сестра си при условията на домашно насилие

16 Юни 2022 г.

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем от с. Поленица за причиняване на телесна повреда на сестра си при условията на домашно насилие

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Сандански, с внесен в съда обвинителен акт предаде на съд Н.Н. за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Н.Н. (на 43 години) живее в с. Поленица. В непосредствена близост до обитавания от него имот била бащината му къща. Тя била в режим на съсобственост с неговите сестра и майка. Между двата имота нямало изградена ограда и преминаването било безпрепятствено, което позволявало обвиняемият да посещава имота по всяко време, както и да ползва каквото му потрябва.

Във връзка с делба на приземния етаж на наследствената къща, отношения между Н.Н. и сестра му К.Д. били влошени.

Това станало повод за упражняване на системно психическо и физическо насилие от страна на обвиняемия спрямо нея. При всяко посещение той отправял обидни думи към жената и децата й.

На 04.11.2021 г. Н.Н. удрял с юмруци заключената входна врата на имота на К.Д., докато не я деформирал. Когато сестра му отвори, той й нанесъл силен удар в лицето. Пострадалата сигнализирала за инцидента на телефон 112, след което обвиняемият бил посетен от полицейските служители.

Няколко дни по-късно – на 10.11.2021 г., Н.Н. отново отправял обиди и закани срещу К.Д., викал, удрял по входната врата, направил опит да разбие вратата на мазето. Нападнал сестра си, ударил я с крака по тялото, счупил телефона й. Извършителят отново бил посетен от органите на реда, които му съставили протокол за предупреждение. На пострадалата било издадено медицинско свидетелство от съдебен лекар.

Обвиняемият не спрял с актовете на психическо насилие спрямо К.Д. и след като жената подала молба в съда за ограничителна заповед по Закона за защита от домашното насилие.

На 11.12.2021 г. той отново я нападнал, като й нанесъл удар с юмрук в главата и с крака в областта на тялото. Посегнал и върху детето й, което опитало да защити майка си. Извършителят бил задържан от полицията по Закона за МВР.

По жалба, подадена от пострадалата в Районна прокуратура – Благоевград, била извършена проверка и образувано досъдебно производство.

От заключението на назначената и извършена по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че на пострадалата К.Д. са били причинени контузии в областта на главата и на различни части на тялото.

Предстои делото да продължи в съда.