Наложено е наказание на обвиняема за използване на чужда банкова карта и измама в гр. Враца

16 Юни 2022 г.

Наложено е наказание на обвиняема за използване на чужда банкова карта и измама в гр. Враца

С наложено наказание приключи делото на Окръжна прокуратура – Враца срещу обвиняемата Р.И. (на 16 години), обвинена за извършени от нея престъпления по чл. 249, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. З и т. 5 и по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК – незаконно използване на чужд платежен документ и въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

На 20.09.2021 г., на бензиностанция на бул. „Оряховско шосе“ в гр. Враца, обвиняемата Р.И., използвала банкова карта без съгласието на титуляра.

През м. септември 2021 г. Р.И. въвела в заблуждение Н.П., като я убедила да й даде златните си накити – верижка, гривна и обеци. Казала й, че ще ги занесе в манастир, където ще бъдат „пречистени“. С действията си обвиняемата причинила имотна вреда в размер на 665 лева, представляваща паричната равностойност на накитите.

Впоследствие обвиняемата поискала от Н.П. сумата от 2 500 лева с обяснението, че ще ги предаде в манастира, за да й бъдат върнати дадените по-рано златни накити.

Престъпните деяния, извършени от обвиняемата Р.И., са били разкрити. Тя се е признала за виновна и за нанесена имотна вреда в общ размер на 3 165 лева. Между нея и Окръжна прокуратура – Враца е било сключено споразумение.

С определение на съда на Р.И. е наложено наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ с 2-годишен изпитателен срок и обществено порицание. То има последиците на влязла в сила присъда.