Районна прокуратура – Враца предаде на съд обвиняема за незаконно упражняване на избирателни права

7 Юни 2022 г.

Районна прокуратура – Враца предаде на съд обвиняема за незаконно упражняване на избирателни права

Районна прокуратура – Враца изготви и внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на К.К. по обвинение за извършено от нея престъпление по чл. 168, ал.2 от НК.

Обвиняемата К.К. е пенсионер. На проведените на 04.04.2021 г. избори за народни представители на Република България тя била член на комисия в една от избирателните секции в гр. Враца.

В деня на изборите жената изпълнява задълженията си като член на комисията. Възползвала се от законното си право да гласува на друго място, като подписала съответната декларация и била дописана в допълнителната страница на основния избирателен списък за конкретната секция. Именно там К.К. упражнила своето избирателно право.

На същия ден обвиняемата посетила друга избирателна секция, където била регистрирана като гласоподавател, и гласувала за втори път.

По досъдебното производство са събрани писмени и гласни доказателства - разпити на свидетели, графически експертизи, документи, самопризнания на обвиняемата.