Обвиняеми за незаконно превеждане на чужденци през границата на страната са предадени на съд с акт на Районна прокуратура - Благоевград

31 Май 2022 г.

Обвиняеми за незаконно превеждане на чужденци през границата на страната са предадени на съд с акт на Районна прокуратура - Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемите Г.Т. (извършител) и И.Я. (подбудител и помагач) за извършени престъпления по чл. 279, ал. 1, пр. 1 и по чл. 280, ал. 2, т. 3 и т. 4, пр. 1, вр. ал. 1, вр. чл. 20 от НК.

Обвиняемите са приятели. Двамата са криминално проявени. Г.Т. е многократно осъждан, в т.ч. за незаконно превеждане на хора през границата на страната. Налагани са му различни наказания. Неговият съучастник И.Я. е реабилитиран по право.

На 16.11.2021 г. в гр. Сандански обвиняемият И.Я. се срещнал с двама чужденци, които се интересували от нелегалното преминаване през българо-гръцката граница. Той им предложил да организира тяхното превеждане в Гърция срещу заплащане на сумата от 400 евро, като те приели условията му.

В изпълнение на плана И.Я. се свързал с Г.Т. и му предложил да участва в незаконната дейност. Дал му съвети и разяснения, указал локациите за преминаване.

Г.Т. се ангажирал с превеждането на чужденците от място в района на с. Беласица, община Петрич, до гръцка територия. При извършване на престъпното деяние той решил да вземе приятеля си Н.К., страдащ от психични заболявания, за да му прави компания при прехода през планината.

Обвиняемият И.Я. организирал и осигурил транспортиране на двамата чужденци от гр. Сандански до с. Беласица, където ги чакали Г.Т. и Н.К. След продължителен няколкочасов пешеходен преход четиримата достигнали билото на планина Беласица, преминали през граничната бразда и заедно навлезли на гръцка територия. Останали да пренощуват скрити в полето, за да изчакат идването на други лица, които да отведат чуждестранните граждани до вътрешността на Гърция.

На следващия ден обаче никой не дошъл за чужденците, поради което Г.Т. им указал посоката и те се отправили сами.

На връщане в България Г.Т., придружен от Н.К., решили да заобиколят граничния пункт ГКПП Кулата – Промахон и да преминат нелегално гръцко-българската държавна граница в района на с. Кулата. Двамата се движели пеш по железопътната линия, която използвали за ориентир за придвижване.

Действията им били забелязани от дежурните полицейски служители при ГПУ Петрич, изпълняващи служебните си задължения по охрана на държавната граница. Непосредствено след влизането на българска територия Г.Т. и Н.К. били задържани от граничните власти. При проведена оперативна беседа двамата признали пред органите на МВР за обстоятелствата, при които излезли от България и се върнали обратно.

В хода на образуваното досъдебно производство И.Я. и Г.Т. са били привлечени в качеството на обвиняеми. На Н.К. не е повдигнато обвинение, поради здравословното му състояние, вследствие на което той не разбира и не може да ръководи постъпките си.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.