Окръжна прокуратура – Перник предаде на съд обвиняем за държане на наркотични вещества в особено големи размери и отглеждане на коноп в с. Елов дол

27 Октомври 2021 г.

Окръжна прокуратура – Перник предаде на съд обвиняем за държане на наркотични вещества в особено големи размери и отглеждане на коноп в с. Елов дол

Окръжна прокуратура – Перник предаде на съд И.М. по обвинение за извършени от него престъпления по чл. 354а, ал. 2, и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

На 23.09.2020 г. служители в ОД на МВР гр. Перник провели полицейска операция на територията на с. Елов дол, област Перник, във връзка с получена оперативна информация за отглеждане на растения от рода на конопа.

В близост до обитавания от И.М. имот в района на махала „Баринци“ се усещала характерна миризма на марихуана. Установена била оградена нива с множество засадени растения от рода на конопа.

По същото време в къщата се намирал обвиняемият. Запитан от служителите на реда за наличие на забранени от закона вещи, той доброволно ги уведомил за марихуаната.

Местопроизшествието било запазено до пристигането на оперативна група, която установила нива с насаждения на коноп, сушащите се в къщата растения и такива, складирани в пластмасови контейнери. Открити били и 171 чувала със засадени в тях растения.

При огледа на двуетажната къща били иззети веществени доказателства – вентилатори, касетки със зелена суха листна маса със стъбла, буркани със съцветия, както и множество растения, прострени на простори и на закачалка.

Предмет на престъпното деяние е високорисково наркотично вещество – коноп, с различно съдържание на активен компонент тетрохидроканабинол. Общото му тегло е 24 448,58 грама, а стойността възлиза на 146 691,48 лева.

Отглежданите от И.М. 171 растения от рода на конопа са с тегло 73 245 грама и процентно съдържание на активен компонент тетрохидроканабинол - 15,54%. Общата им стойност е 439 470 лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.