Мним инкасатор е предаден на съд за измами в гр. Враца

23 Август 2021 г.

Мним инкасатор е предаден на съд за измами в гр. Враца

Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт срещу 43-годишната Е.Н., привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1 от НК.

В продължение на месеци – от лятото на 2019 г. до февруари 2020 г., обвиняемата Е.Н. възбудила и поддържала заблуждение у 19 граждани на гр. Враца с цел имотна облага. Жената посещавала различни адреси в града, като се представяла за служител или инкасатор на „Топлофикация“ и „Водоснабдяване и канализация“, от комисия по метрология и диагностика или фирма, занимаваща се с измерване на бензиновите колонки и кантарите. На живеещите обяснявала причини за идването си – отчитане на показателите, проверка и профилактика на водомери, ремонт и смяна на радиатори, предстоящо монтиране на електронни уреди за дистанционно отчитане и слагане на чипове.

С цел придаване на достоверност на действията си, Е.Н. правила записи в прошнурована тетрадка с дебели корици, носела кочани и фенерче, попълвала квитанции. Исканите от нея суми за предлаганите „услуги“ варирали от 10 до 57 лева.

Впоследствие гражданите разбирали, че били измамени. Общият размер на причинената на пострадалите имотна вреда възлиза на 530.60 лева.

Обвиняемата Е.Н. е няколкократно осъждана. Престъплението, за което е предадена на съд от Районна прокуратура – Враца, е извършеното от нея при условията на опасен рецидив. Понастоящем тя се намира в затвора в гр. Сливен.

Предстои насрочване на делото.