Рецидивист е задържан за отнемане на чужди движими вещи в с. Сумер, област Монтана

28 Август 2020 г.

Рецидивист е задържан за отнемане на чужди движими вещи в с. Сумер, област Монтана.

Районна прокуратура – Монтана е привлякла в качеството на обвиняем Б.Б. от с. Сумер, област Монтана, за извършвани от него престъпления през нощта на 26.08.2020 – отнемане и опит за отнемане на движими вещи. Деянията са били извършени при условията на опасен рецидив и чрез използване на техническо средство – брадва.

След привличането му към наказателна отговорност, обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, с цел осигуряване на присъствието му пред Районен съд - Монтана за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Б.Б. е многократно осъждан за извършване на престъпления срещу собствеността и срещу личността на гражданите, като по последните две наказателни производства срещу него са вземани мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Обвиняемият е бил освободен от затвора в гр. Враца на 30.07.2020 г., след което заживял в с. Сумер. Последното му престъпление, по което изтърпял наказание „лишаване от свобода“, е за запалване на жилище на близките му в гр. Монтана.

При последните му два престоя в затвора в гр. Враца са му били направени психолого-психиатрични експертизи, като заключенията на вещите лица от ПО към Затвора Ловеч, бяха за налично смесено личностово разстройство. Същото се характеризира с редица поведенчески отклонения, като Б.Б. не се нуждае от медикаментозно лечение и принудителни медицински мерки. Лекарите са установили тежки нарушения в структурата на характера му, грубо безразличие към чувствата на другите, постоянна безотговорност и игнориране на социалните правила и задължения, крайно ниска поносимост на фрустрация и нисък праг на отключване на агресивни реакции, както и неспособност на изживяване на вина и за извличане на поуки от миналия опит.

Днес, 28.08.2020 г., предстои Районна прокуратура – Монтана да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.Б.