Обвиняем за незаконно държане на боеприпаси, отправени заплахи и умишлен палеж на имот в с. Баница е изправен на подсъдимата скамейка

9 Юли 2020 г.

Обвиняем за незаконно държане на боеприпаси, отправени заплахи и умишлен палеж на имот в с. Баница е изправен на подсъдимата скамейка

Районна прокуратура – Враца е предала на съд Й.К. (на 48 години) по обвинение за извършени от него престъпления по чл. 339, ал. 1, по чл. 143, ал. 1, по чл. 330, ал. 1 от НК.

На 17.09.2020 г. служители на реда в РУ на МВР гр. Враца, във връзка с налична оперативна информация, извършили проверка в имот на ул. „Еделвайс“ в с. Баница. Присъствалият на място Й.К. доброволно предал намерените в дома му движими вещи и предмети – кутии с 55 броя патрони, два чувала със суха кафява листна маса с миризма на тютюн, пликчета, съдържащи бучки от бяло вещество. Мъжът не представил надлежно разрешително за държане на боеприпасите, като заявил, че ги намерил преди години.

По образуваното досъдебно производство е била извършена физикохимична експертиза, която установила, че представените проби от иззетите обекти представляват нарязан тютюн за пушене, негоден за консумация.

Междувременно срещу Й.К. било започнало разследване за нанесен побой на мъж от същото село – П.К. След като разбрал за това, обвиняемият решил да принуди пострадалия да оттегли показанията си по това досъдебно производство, за да не му бъде търсена наказателна отговорност за причинените телесни увреждания.

Й.К. извикал в дома си П.К., под предлог да му ремонтира електрическа инсталация. Заявил му, че трябва да се откаже от дадените по –рано показания и отново му нанесъл удари. Натискът върху пострадалия мъж продължил и през следващите дни, като обвиняемият го заплашил с думи, че ще бъде „бит и запален“.

В изпълнение на намеренията си, Й.К. се снабдил със запалителна течност - бензин, към която добавил дизелово гориво и масло. С туба с тази смес стигнал до дома на П.К. Първоначално разбил входната врата на къщата, влязъл в нея и полял със запалителната течност стаите. От безопасно за него място предизвикал запалването на имота, след което се прибрал.

От изготвената по делото съдебна пожаротехническа експертиза е видно, че причината за пожара е умишлен палеж. Пазарната стойност на запаления имот е 8360 лева, а изгорялото имущество възлиза на 6600 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Й.К. да продължи в съда. Понастоящем спрямо него има влязла в сила присъда с наложено наказание „лишаване от свобода“ по друго дело.