Водач на влекач е предаден на съд за предизвикано ПТП в гр. Перник, при което загинал друг участник в движението

17 Октомври 2019 г.

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.А. (на 38 години) за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие, в резултат на което загинал водач на лек автомобил – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.А. (на 38 години) за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие, в резултат на което загинал водач на лек автомобил – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемият А. е правоспособен водач, като към м. февруари 2019 г. работел като шофьор в търговско дружество в гр. Перник.

На 04.02.2019 г. мъжът бил на работа и следвало да изпълни курс за превоз на автомобили до гр. Атина в Гърция. Около 09:20 ч. той потеглил от гаража с влекач и прикачено към него ремарке, натоварено с автомобили. По вътрешен път през автокомплекс „ВиВ“ А. се насочил към ул. „Юрий Гагарин“, където смятал с ляв завой да се включи в движението в посока към кв. „Изток“.

В този участък пътното платно било двупосочно, с по две ленти във всяка посока, разделени с бяла прекъсната линия. Въпреки, че движението било интензивно, обвиняемият смятал, че ще успее да премине през двете ленти в посока към центъра на гр. Перник, преди другите участници МПС. След това планирал да завие наляво, като по такъв начин да се включи в платното в посока към кв. „Изток“. В нарушение С.А. потеглил, без да се съобрази с другите участници в движението и без да ги пропусне. Стигайки с предната част на влекача до платното за движение, той бил принуден да спре за кратко, поради интензивното движение на автомобили, след което отново потеглил. Докато бавно навлизал в левия завой, поради дължината от 20 м. на управляваното от него МПС, ремаркето се намирало напречно на платното за движение в посока към центъра на града. Това принудило движещите се в дясната пътна лента автомобили да спрат, за да изчакат изтеглянето на товарната композиция. В този момент, обаче, в лявата пътна лента с превишена скорост от около 80 км/ч (при максимално допустимата 50 км/ч) наближавал „Фиат“, управляван от С.П. Последният не реагирал своевременно със задействане на спирачната система на автомобила и не успял да спре, като се ударил с предната му част в ремаркето.

Непосредствено след удара обвиняемият С.А. спрял превозното средство и отишъл до автомобила, в който бил С.П., след което подал сигнал в центъра на „Национална система 112”.

На мястото на произшествието пристигнали медицински екип и служители в сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР – гр. Перник.

Въпреки проведеното лечение, пострадалият в автокатастрофата С.П. починал. В съдебно-медицинската експертиза за причината на смъртта е посочена съчетаната травма - тежка черепно-мозъчна, лицева, гръдна и на крайниците.

Предстои наказателното производство срещу С.А. да продължи в съда.