Внесено предложение за налагане на административно наказание спрямо мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие в гр. Мизия

14 Август 2019 г.

Районна прокуратура – Оряхово е внесла за разглеждане в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Б.Б. (на 41 години), обвинен за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1, пр. 2 от НК.

Районна прокуратура – Оряхово е внесла за разглеждане в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Б.Б. (на 41 години), обвинен за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1, пр. 2 от НК.

На 10.05.2019 г., в гр. Мизия, подсъдимият Б. нарушил заповед за защита от домашно насилие, постановена със съдебно решение по гражданско дело на 11.02.2019 г.

Подсъдимият Б. и пострадалата М.Б. сключили граждански брак през 2008 г., от който имат две деца. Двамата се разделили през 2017 г. с развод по взаимно съгласие. Родителските права останали за майката, като бащата бил осъден да изплаща издръжка по 200 лева за всяко дете месечно. Жената се преместила да живее с двете си деца в друго жилище в гр. Мизия.

Няколко месеца след развода, поради отказ на М.Б. да се върне при подсъдимия Б.Б., той започнал да проявява агресия и да осъществява психически и физически тормоз спрямо нея и родителите й. Поради тази причина пострадалата завела дело в Районен съд – Оряхово срещу него по Закона за защита от домашното насилие. В полза на М.Б. била издадена заповед, връчена лично на Б.Б., с която той се задължавал да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на бившата си съпруга. Било му забранено да я приближава на по-малко от 20 метра, до жилището й, местоработата и до обичайните места за социални контакти и отдих за срок от 6 месеца.

Въпреки наложената забрана, около 23 ч. 10.05.2019 г., Б.Б. се обадил на М.Б. по телефон и я попитал какво прави. Жената усетила, че подсъдимият употребил алкохол и поискала да се чуе с петгодишния им син, който в онзи момент бил при него. Подсъдимият й заявил, че ще доведе детето.

Четиридесет минути по-късно Б.Б. дошъл пред жилището на пострадалата и започнал да удря по входната врата. Жената видяла през шпионката случващото се и отказала да му отвори, напомнила за издадената срещу него ограничителна заповед и му казала да остави детето. Б.Б. се скрил на стълбите и в момента, в който пострадалата отворила вратата да вземе детето влязъл в коридора на жилището, нанесъл й удар с ръка в областта на главата и започнал да отправя обидни думи.

 Пострадалата сигнализирала за случилото се на телефон 112, но в период от няколко часа нямало реакция от съответните органи. Тогава тя се обадила на телефон на РУ на МВР гр. Оряхово, след което на място пристигнали полицейски служители. Впоследствие започнало наказателно производство срещу Б.Б. за извършено престъпление против правосъдието.