Наказание пробация за незаконен улов на риба в района на с. Лесковец, обл. Враца

26 Юни 2019 г.

          Районна прокуратура-Оряхово е постигнала споразумение по водено досъдебно производство срещу Б. П. и Р. Д. за извършено в съучастие  престъпление по чл.238, ал.2, т.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

          На 30.08.2018 г. двамата подсъдими отишли да ловят риба в района на речен километър 672 до 670, близо до с. Лесковец, общ. Оряхово. Като използвали  съоръжения за улов с електрически ток, без да притежават валидно разрешително за това, „уловили“ 16  екземпляра от вида „сом“. С действията си те нарушили чл.35, ал.1, т.2 от Закона за рибарството и аквакултурите, забраняващ  в естествените водни обекти да се извършва улов със стопански или любителски цели с използване на уреди за умъртвяване с електрически ток.

          Рибата била с общо тегло 28.15 кг, на обща пазарна стойност 281.50 лева.

          В хода на съдебното производство пред РС – Оряхово подсъдимите се признали за виновни за извършените от тях престъпления и се споразумели с РП – Оряхово да им бъде наложено наказание „пробация“. Наказанието включва периодичното им явяване и подписване в пробационната служба, както и задължително участие в периодични срещи с пробационен служител.    

          Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване и протест.