Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа три лица за вещно укривателство на лек автомобил

13 Май 2019 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл.346, ал. 1 НК, за това, че в началото на месец май 2019 г., противозаконно е бил отнет лек автомобил „Мерцедес Е350“, собственост на М., без негово съгласие, с намерение да бъде използван. Инкриминираният автомобил е бил обявен за издирване на 06.05.2019 г.

На 12.05.2019 г. вечерта, при провеждане на полицейска операция,  описанията по-горе лек автомобил „Мерцедес“, е установен в хале, намиращо се в с. Кривина. Изяснена е самоличността на лицата, които укривали превозното средство – Е. К., А. Л. и А. К. И тримата са задържани, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 215, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК (вещно укривателство, извършено в условията на съучастие), под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. Тримата са обвинени в това, че за периода от 02.05.2019 г., до 12.05.2019 г., в с. Кривина, с цел да си набавят имотна облага, умишлено са укрили чужда движима вещ - „Мерцедес Е350“, собственост на М., за която знаели, че е придобита от другиго чрез престъпление /същата била предмет на престъпление по чл.346, ал.1 от НК/.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителите, дежурен прокурор е постановил задържане на тримата обвиняеми за срок до 72 часа, след изтичането на които е разпоредено привеждането им в сградата на СРС – за разглеждане на искане за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.