Софийска районна прокуратура внесе в Софийски районен съд обвинителен акт срещу мъж от гр. София за извършена от него „телефонна измама“

7 Март 2019 г.

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт, срещу Г. Г. от гр. София, с който на лицето е повдигнато обвинение, за това че на 09.11.2017 г. в гр. София, около 15:00 часа на ул. „Тунджа“, действайки като помагач, в съучастие с Н. Н. – извършител и С. Н. – помагач (по отношение на които производството е вече приключило със споразумение), с цел Н. Н. да получи имотна облага, умишлено улеснил извършването на престъпление от последния, който в телефонен разговор с В. А. я въвел в заблуждение, като се представил от името на „генерал Георгиев от полицията“. По време на разговорa, Н. Н. убедил пострадалата, че с оглед на провеждана в момента полицейска акция по залавяне на телефонни измамници, било необходимо В. А. да даде всичките си налични пари, а именно сумата от 2700 (две хиляди и седемстотин) лева. По указания на Н., дадени на пострадалата по телефона, тя лично оставила в чувал до контейнер за отпадъци в близост до УМАЛСМ „Пирогов“ събраните пари.  След телефонен разговор с посредника С. Н., обв. Г. пристигнал на посоченото място и взел оставената парична сума, като така спомогнал да бъде причинена имотна вреда на пострадалата В. А.

Описаното деяние съставлява престъпление по смисъла на чл. 209, ал. 1, пр. 2, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК, като законът предвижда за него наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.