Прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за 72 часа две лица – за грабеж и изнасилване; пострадалата е чужд гражданин

23 Ноември 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство, в хода на което към наказателна отговорност са привлечени А. И., на 50 години и Н. А., на 21 години, за това, че:

1. На  22. 11. 2018 г.  в гр. София, ж.к. „Банишора“, в градинка на междублоково пространство, в съучастие, като извършители, са отнели  чужди движими вещи –   чантичка, съдържаща  портфейл със сумата от 50 евро и 80 долара,   както и мобилен телефон марка “LG“, от владението на  чуждата гражданка Р., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване – И. насочил нож към нея и я ударил по лицето, докато А.  й  взела вещите. Това представлява престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 1 и пр.2, вр. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

2. На същата дата и място, И. се съвкупил с Р., като употребил за това сила - натиснал я по главата и я дърпал за косата. Престъпление по чл.152, ал.1, т.2 от НК 

И. e осъждан (за престъпления против собствеността), а А. е с чисто съдебно минало. Предвид високата обществена опасност на деянията, прокурорът е постановил задържането на обвиняемите за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането им в сградата на СРС на 24.11.2018 г. - за разглеждане на искане за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.