За поредна година Апелативна прокуратура – София беше домакин на работна среща с чуждестранни магистрати от ЕС

9 Октомври 2018 г.

Днес, 09.10.2018 г., Апелативна прокуратура – София посрещна магистрати от страни-членки на Европейския съюз, в рамките на Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО).

Днес, 09.10.2018 г., Апелативна прокуратура – София посрещна магистрати от страни-членки на Европейския съюз, в рамките на Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО).

В събитието, което се превърна в ежегодна традиция, взеха участие Красимира Филипова, заместник на апелативния прокурор на САП, прокурорите Паулина Недялкова и Иванка Трифонова и Станислав Григоров, програмен координатор в Националния институт по правосъдието. Сред чуждестранните гости бяха съдии и прокурори от Белгия, Германия, Италия, Полша, Словакия и Франция.

Срещата започна с представяне на Софийския апелативен район, неговата специфика и териториалния обхват, включващ четири държавни граници. Наличието на криминогенни фактори, определящи нивото на престъпността в района, на свой ред предопределя и водените дела, сред които включително и такива с международен елемент.

Прокурор Филипова детайлно запозна колегите от чужбина с инстанциите на съдебната система в България, организацията на работата на Апелативна прокуратура – София, с оглед осъществяване на въззивната й функция. Беше отделено внимание и на делата, взети на специален надзор, касаещи производства с фактическа и правна сложност, както и за корупционни престъпления.

Сред въпросите, обсъждани по време на работната среща, бяха натовареността на държавните обвинители в България и прилагане на принципа на случайното разпределение на делата, чиято цел е да отпадне всякакво съмнение за независимостта на правораздавателната система. Прокурор Недялкова разясни на чуждестранните магистрати процедурата по атестирането на прокурорите у нас, както и функционирането на Унифицираната информационна система (УИС).

Особен интерес у гостите предизвикаха представените данни за натовареността на прокурорите в Софийския апелативен район и изготвените прокурорски актове.